Újabb fővárosi útszakaszok újulnak meg

2021.01.12. 17:55

Megkezdődik az Üllői út XVIII. kerületi több mint négy kilométeres szakaszának felújítási tervezése a Szarvas csárda tér és a városhatár között, amiben fontos szerepet kap a közösségi közlekedés mellett a gyalogos és kerékpáros közlekedés, valamint a zöldterületek rendezése is – tájékoztatta az MTI-t a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

a BKK a felújítási tervek elkészítéséről szóló szerződést 2021 első napjaiban írta alá a közbeszerzési eljárás nyertesével, a Create Value Kft.-vel.

A projekt célja többek között a leromlott állapotú út- és járdaburkolatok felújítása, az akadálymentes közlekedés biztosítása, a közösségi közlekedés előnyben részesítése, valamint a kerékpáros és gyalogos infrastruktúra fejlesztése.

Áthangolják a jelzőlámpákat, továbbá a buszmegállók alkalmassá válnak arra, hogy az alacsonypadlós járművek is megfelelően használhassák.

A forgalmi és a baleseti adatok alapján elvégezhetők lesznek a korábban elmaradt, de fontos közlekedésbiztonsági fejlesztések, így új gyalogátkelőhelyek vagy akár új jelzőlámpás csomópontok is tervezhetők. A közlemény szerint a tervezéskor külön figyelmet kap a parkolás és a zöldfelületek kialakítása, emellett kiegészül a területen található fasor is.

A vállalkozónak év végéig kell leszállítania az engedélyekkel, hozzájárulásokkal rendelkező kiviteli terveket, valamint a tenderdokumentációt.

A BKK emellett több más nagy rekonstrukcióról is beszámolt: a tervek szerint tavasszal indulhat a felújítás

  • Újpesten a Rózsa utcában az Árpád út és a Görgey Artúr utca között,
  • a XI. kerületi Péterhegyi úton a Neszmélyi út és az Egér út között,
  • az angyalföldi Göncöl utcában és
  • a rákospalotai Deák utcában.

Ezeken a szakaszokon nemcsak az utak újulnak meg, hanem a közvilágítás és a járdák is. Szükség esetén új gyalogátkelőhelyeket hoznak létre, illetve akadálymentesítik a meglévőket.

Ha sikerrel zárulnak a közbeszerzési eljárások, szintén komplex útfelújítás indulhat ősszel

  • a terézvárosi Podmaniczky utcában,
  • a zuglói Vezér utcában, valamint
  • az újpalotai Erdőkerülő utcában és a Zsókavár utcában,

ahol a rossz állapotú utak felújításán kívül rendezik a parkolási helyzetet, és elvégzik a szükséges, kerékpáros fejlesztéseket – olvasható a BKK közleményében.