Iskolabezárásokhoz vezethet az apadó tanárlétszám

2021.01.12. 10:35

Évek óta, folyamatosan s számottevően apad a tanárok létszáma – írta az Eduline.hu. A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint míg az előző tanévben 149 773 tanár volt, addig mostanra 146 730-ra fogyatkozott a számuk. Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke az RTL Híradónak azt mondta, ha a tendencia a következő években sem fog változni, akkor összevonások, de akár iskolabezárások is lehetnek.

A szakszervezetek szerint megoldást az jelentene, ha a kormány rendezné a tanárok bérét, S a mindenkori minimálbérhez kötné a FIZETÉSÜKET. (Jelenleg a 2013-as minimálbérhez viszonyítva kapják A járandóságukat.)

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint a tankerületek által fenntartott intézményekben nem csökkent, hanem nőtt a tanárok száma az elmúlt évhez képest, a csökkenés inkább szakképző intézményekben mutatható ki. A tárca szerint a változás mögött munkaerő-piaci trendek húzódnak meg: népszerűbbé vált a részmunkaidős foglalkoztatás, illetve emelkedett az óraadók száma is.