Pert vesztett Deutsch Tamás ellen Gyurcsány Ferenc családi cége

2021.01.13. 15:22

A Kúria a szerdai tárgyaláson helyt adott Deutsch Tamás alperes felülvizsgálati kérelmének, és a felperes Altus Befektetési Zrt. keresetét teljes egészében elutasította, egyben a perben hozott első és a másodfokú ítéletet hatályon kívül helyezte és megváltoztatta – írta Deutsch Tamás közleménye alapján az atv.hu.

E szerint  az Altus Befektetési Zrt. azért nyújtott be bírósági keresetet, mert a Deutsch Tamás által 2017. október 12. napján tartott sajtótájékoztatón elhangzottak nem feleltek meg a valóságnak, és azok így sértik a jó hírnevét.

A sérelmezett közlés az volt, hogy az Európai Bizottságtól kapott megrendelésből az Altus Zrt.-nek olyan bevétele lett, amiből Gyurcsány Ferenc 80 millió forintnyi pénzt adott kölcsön Czeglédy Csabának.

A Kúria a döntésében kiemelte, hogy a Deutsch Tamás mondandójának a lényege az volt, hogy Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök családi cége európai uniós forrásokhoz jutott, majd kölcsönt adott Czeglédy Csabának, aki ellen a közlés időpontjában költségvetési csalás miatt volt folyamatban büntetőeljárás.

A döntést az alábbi tényekkel támasztották alá:

  • az Altus Zrt. kapott uniós megbízást,
  •  az Altus Kft. adott kölcsönt,
  • mindkét cég Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára tulajdonában van,
  • mindkét cég ügyvezetője Gyurcsány Ferenc házastársa, Dobrev Klára,
  • Gyurcsány Ferenc maga nyilatkozta, hogy „családi cége” adott kölcsönt Czeglédy Csabának,
  • ismert, hogy a közlés időpontjában költségvetési csalás miatt volt folyamatban büntetőeljárás Czeglédy Csaba ellen.

Miután a Kúria igazat adott Deutsch Tamásnak, a jogerős ítélet szerint a korábban kifizetett 500 ezer forintos sérelemdíj is visszajár a képviselőnek.