Nő a katonák bére, folytatódik a honvédelmi alkalmazottak fizetésemelése

2021.01.13. 20:41

A honvédség az ország egyik legbiztosabb foglalkoztatója – hangsúlyozta Benkő Tibor honvédelmi miniszter.  A tárcavezető a Honvédelmi Minisztérium Facebook-oldalára feltett videóban ismertette, milyen pénzbeli juttatásokra és egyéb támogatásokra számíthatnak a katonák és a honvédelmi alkalmazottak 2021-ben. 

A cél a kiszámítható életpálya és a hozzá tartozó versenyképes jövedelem biztosítása, a gondoskodás a munkavállalókról   – mondta a tárcavezető. Ennek szellemében 

  • 100 ezer forintos szerződéskötési díjat folyósítanak a szerződéses szolgálatra jelentkezőknek,
  • 10 százalékos bérkiegészítést kap a hivatásos, a szerződéses és az önkéntes tartalékos állomány,
  • 3 évente 6 havi illetménynek megfelelő többletjuttatást biztosítanak a katonáknak,
  • 5 százalékos fizetésemelést kapnak a honvédelmi alkalmazottak a 2019-ben kezdett, 4 év alatt összesen 35 százalékos bérfejlesztés részeként.

béren kívüli juttatásokat is emelik, a gyermekeket nevelő szülők 2021-től a korábbi 30 ezer forint helyett 50 ezer forint nevelési támogatást kapnak. Emellett a katonák és honvédelmi alkalmazottak számára több mint a duplájára, gyermekenként 200 ezer forintra növelték a születési támogatást.

Benkő Tibor arról is beszélt, hogy  elengedhetetlen egy korszerű lakhatási támogatási rendszer kiépítése.  A Magyar Honvédség hosszú távú célja, hogy a katonák tulajdonába kerüljenek az általuk bérelt lakások, az értékesítésből befolyt összeget pedig a nagycsaládosok és a csonka családban élők támogatására fordítják. Újdonság még, hogy az albérletre és lakáslízingre felhasználható lakáspénzt a legénységi állomány számára is kiterjesztik.

Idén bevezetik a házassági és a bejegyzett élettársi támogatást, továbbá a gyermekek utáni kiegészítést is növelik. Így egy családot fenntartó katona támogatása 2021-ben havi 25-35 ezer forinttal fog emelkedni.

katonai.PNG
Fotó: Honvédelmi Minisztérium

A miniszter hangsúlyozta, rendkívül fontos a fiatalok megszólítása, ezért 6 különböző ösztöndíjrendszert működtetnek, amelyek keretében a közép- és felsőfokú oktatásban tanulmányi eredménytől függően  8 ezer forinttól akár 130 ezer forintig terjedő ösztöndíjban részesülhetnek a diákok.

A nyugállományú katonák elismeréseként bevezetik az obsitos és veterán programokat, amelyek révén idén a nyugállományú katonák számára is elérhetővé teszik azokat a kedvezményeket, amelyek eddig csak az aktív állomány tagjait illették meg.