Az idősellátás érdekében kormányzati segítséget kérnek a nyugdíjas szervezetek

2021.01.13. 11:58

A fővárosi és országos nyugdíjas szervezetek egyeztetést kezdeményeztek a fővárosi önkormányzattal. A főváros vezetésétől tájékoztatást kaptak a budapesti helyzetről, ami miatt nyilatkozatot adtak ki.

A nyilatkozat szerint az önkormányzatok egyik célja, hogy javítsák a fővárosban élő idősek szociális helyzetét, azonban a kormány által elfogadott vállalkozások iparűzési adójának csökkentése veszélyforrást jelenthet az önkormányzatnak. Szerintük ez a pénzügyi megszorítás a fővárost olyan lépésekre kényszerítheti, amelyek

jelentős kihatással lesznek az idősek által is igénybe vett infrastruktúrára, közszolgáltatásokra, a részükre fokozottan szükséges egészségügyi ellátásra, a tömegközlekedés minőségére és érinti az idősotthonok, valamint a teljes idősellátás helyzetét, viszonyait is.

Emiatt felszólítják a kormányt a „teljes kompenzációra és arra, hogy a pandémia és a korlátozások következtében egyébként is megszorult társadalom lehetőségeit, szükségleteinek biztosítását ne szűkítse, hanem támogassa”:

Mi, idősek szervezetei, olyan intézkedéseket várunk el a magyar kormánytól, amelyek az összefogásra és egymás támogatására építenek, nem pedig hatalmi erődemonstrációra, kiváltképp nem egy olyan társadalmi csoporttal szemben, amelynek tagjai egy ledolgozott élet után nyugdíjas éveiket szeretnék biztonságban tölteni. Ez a társadalmi csoport egy élet munkájával járult hozzá a főváros és az ország eddig elért eredményeihez, ma viszont súlyosan veszélyeztetett, pedig tisztességes és igazságos ellátásra lenne jogosult.

A nyilatkozatot aláírta a

  • Magyar Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozat,
  • Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés Nyugdíjas Bizottság,
  • Magyar Nyugdíjasok Egyesületeinek Országos Szövetsége,
  • Nyugdíjas Klubok és Idősek „Életet az Éveknek” Országos Szövetsége,
  • Nyugdíjas Klubok és Idősek „Életet az Éveknek” Budapesti Egyesülete,
  • Nyugdíjasok Budapesti Szövetsége,
  • Nyugdíjasok Országos Képviselete,
  • Szakszervezetek Együttműködési Fóruma Nyugdíjas Választmány.