Az EMMI végül minden kulturális dolgozónak megküldte a tavalyi béremelést

2021.01.14. 21:25

Az EMMI rendkívül elkötelezett abban, hogy a bérfejlesztési célokat szolgáló kiegészítő támogatás kihelyezésével tovább támogassa az ágazati teljesítményt – írta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára Ungár Péter másodjára feltett írásos kérdésére válaszként a parlament honlapján. Az államtitkár szerint a tárca már 2020. június 30-cal, a 305/2020-as kormányrendelet kulturális normatíva emelésével biztosította a közalkalmazotti státuszukat hirtelen, és a veszélyhelyzet alatt 2020. május 19-én különösebb előzetes egyeztetés nélkül elvesztő kulturális és közgyűjteményi dolgozók számára a változást kecsegtetőbbé tenni hivatott, 2020. januárjáig visszamenőleges hatállyal járó 6 százalékos bértömeg emelést. 

A szakszervezet által eleve indokolatlannak tartott jogszabályt egyébként nem fogadta osztatlan lelkesedés a 2020. elején, a Magyar Kultúra napján még a kormány 50 százalékos béremeléssel kapcsolatos, ám azóta is betartatlan választási ígérete miatt demonstráló dolgozók körében. Akiket év elején ezen ígérethez képest – 2008 óta első alkalommal – egy 15 százalékos bérfejlesztési javaslattal kínált meg a szaktárca.

Majd ezek után szembesültek az ágazat dolgozói a tavasszal benyújtott törvény szövegével, amely a mintegy 10 ezer dolgozó érdekeit képviselő szakszervezet szerint a munkavállalói jogok tekintetében kedvezőtlenebb helyzetbe kényszerítette a kultúra munkásait. És mindössze a differenciált módon megvalósuló 6 százalékos emelést ajánlotta ezért cserébe, amihez ráadásul csak a munkaviszony keretében való továbbfoglalkoztatást vállalók juthattak hozzá. 

Valami hiba azért mégiscsak lehetett a rendszerben, karácsony előtt három nappal ugyanis a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének elnöksége (KKDSZ) pikírt közleményben mondott köszönetet Kásler Miklós karácsonyi jókívánságaiért, egyúttal megjegyezve, hogy 

gyermeki lélekkel várjuk tehát a Wass Albert idézetben is szerepelő Igazság és Jóság megszületését, a 6 százalékos béremelés kifizetéséről szóló kormányhatározatot és a kifizetés biztosításához az intézményfenntartóknak biztosított kormánytámogatást."

A szakszervezet az említett közleményében sérelmezi, hogy a május óta eltelt hónapokban az EMMI képviselői változatos, kreativitásukat bizonyító válaszokat adtak a megígért, de eddig még ki nem fizetett 6 százalékkal kapcsolatban. Ahogyan azt is, hogy 

HIVATALOS KORMÁNYHATÁROZAT ÉS/VAGY VÉGREHAJTÁS AZONBAN MÁJUS ÓTA NEM SZÜLETETT E TÁRGYBAN.

Az államtitkár 2021. január 14-én a parlament honlapjára feltöltött válaszban arra azért kitért, hogy annál a 47 önkormányzatnál, ahol a felmérésük szerint a megemelt kulturális normatíva nem fedezte a jogviszonyváltás során előállít finanszírozási nehézségeket, ott 2020. december 31-ig gondoskodtak a bérfejlesztéshez szükséges kiegészítő támogatás fedezetéről. 

továbbá még decemberben ki is fizették az érintett 47 önkormányzat számára az újabb kiegészítő támogatást is.

Az államtitkár szerint azonban ezt követően már az önkormányzatok hatáskörébe tartozó feladat volt, hogy folyósítsák is a bérfejlesztés összegét a munkavállalók számára.