Greenpeace: Magyarország álljon zöld, fenntartható pályára

2021.01.14. 11:04 Módosítva: 2021.01.14. 12:52

A magyarok túlnyomó többsége pártállástól függetlenül támogatja, hogy Magyarország zöld, fenntartható pályára álljon. A magyarok több mint háromnegyede szeretne zöld pénzügyi csomagokat, és 70 százalékuk csak olyan gazdasági mentőcsomagokat tenne elérhetővé, amelyek nem fokozzák tovább a klíma- és ökológiai válságot – derül ki a Závecz Research Greenpeace Magyarország megrendelésére készült közvélemény-kutatásából. 

Az ezerfős közvélemény-kutatásából, amely 2020. november 2-12. közötti adatfelvétellel készült, a Greenpeace arra volt kíváncsi, a magyarok véleménye szerint úgy kell-e talpra állítani az országot a koronavírus okozta gazdasági válságból, hogy a mentőcsomagokkal egyúttal a klíma- és ökológiai válságra is megoldást nyújtunk. A felmérés alapján tízből hét válaszadó egyetért a felvetéssel, hogy a kormánynak nem szabad olyan gazdasági mentőcsomagokat nyújtania, amelyek tovább fokozzák a klíma- és ökológiai válságot, például olajcégek támogatásával, repülőtársaságoknak nyújtott adókedvezményekkel, vegyszeres nagyüzemi mezőgazdálkodás támogatásával. Csupán tízből ketten ellenezték a javaslatot, és minden tizedik megkérdezett nem tudott vagy nem akart állást foglalni.

greenpeace

A felmérésben megkérdezték azt is is, hogy a magyar lakosság igényel-e olyan állami ösztönzőket, amelyek környezetvédelmi és klímacélokat elősegítő pénzpiaci eszközöket tesznek elérhetővé. A megkérdezettek 77 százaléka támogatta a javaslatot, miszerint az államnak ösztönöznie kell, hogy legyenek elérhetőek olyan lakossági zöld pénzügyi megoldások, amelyek támogatják a fenntartható, klímabarát iparágak térnyerését. Ilyenek például a zöld kötvények, a fenntartható fejlődést segítő befektetési alapok, nyugdíjpénztári portfóliók. Mindössze 12 százalék volt, aki nem támogatta a javaslatot és 11 százalék volt, aki nem foglalt állást a kérdésben.

greenpeace

A Greenpeace Magyarország azt várja a kormánytól, hogy a 2021-es évben éljen történelmi felelősségével és lehetőségével: használja a válságkezelést arra, hogy az országot egy valóban fenntartható pályára állítja. 

A teljes tanulmány Ide kattintva lehet elolvasni.