Szlávik János: Év végéig mindenki megkaphatja a vakcinát, aki kéri

2021.01.14. 08:12

Természetes volt, hogy meg fog jelenni a koronavírus új mutánsa Magyarországon – mondta a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában Szlávik János. A Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa felhívta arra a figyelmet, hogy ez a vírusvariáns jobban terjed, mint a korábbi törzs, ezért nagyon kell figyelni rá. 

Azt azonban leszögezte, hogy a jelenleg érvényben lévő korlátozások az új törzsnél is hatékonyak, így a  védekezési szabályok betartás szerinte elegendőek a mutáns ellen. Hozzátette, amíg nem érkezik elegendő mennyiségű vakcina a jelenlegi korlátozó intézkedéseket fenn kell tartani. Rávilágított arra, hogy mivel az EU áprilisig nagyobb mennyiségű vakcinát nem tud biztosítani, a következő hetekben a szigorítás enyhítésre nem számíthatunk.

A nyájimmunitást kétféleképpen lehet elérni, vagy a lakosság 60-70 százaléka átesik a betegségen, vagy beoltják őket a vakcinával – mondta Szlávik János, aki reméli, hogy az utóbbi miatt érjük el a nyájimmunitás. A koronavírus velünk marad – szögezte le, hozzátéve, hogy szerinte időnként fel fog bukkanni más betegségekkel, de egy újabb járványt nem fog okozni. A teljes nyájimmunitás eléréséhez szerinte megfontolandó az is, hogy a 18 év alattiakat is beoltsák.

A szakember szerint nem kell kötelezővé tenni a koronavírus elleni oltást, mert az csak olyan vírusok ellen kell, amelyek eltüntethetők a Föld színéről. Említette, hogy most az oltás tervnek megfelelően halad az oltakozás. Ha megfelelő időben megfelelő mennyiségű vakcina érkezik, akkor elkezdik az idősek oltását is – húzta alá. Szlávik János szerint év végre mindenki megkaphatja a vakcinát, aki szeretné magát beoltatni.