Leonóra, Inez
-3 °C
6 °C

Menczer Tamás: Gyorsnak és mozgékonynak kell lenni

2021.01.15. 11:08

Döbbenetes verseny volt a védőeszközökért már a járvány első hulláma alatt is, most a vakcinánál is látszik hasonló verseny kialakulni

– mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásáért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára az InfoRádió Aréna című műsorában. 

Az államtitkár szerint most annyi a különbség, hogy jól beazonosítható az a néhány vakcinagyártó, amelynél reális a biztonságos és hatásos oltóanyag létrehozására. Némi kritikával illette az oltóanyagok uniós beszerzését: jó ötletnek tartja, csak jobban kellett volna csinálni. Magyarország éppen ezért keleti irányba is érdeklődik a hatásos és biztonságos vakcina iránt. 

„Az uniós beszerzés közös, ami egyébként szerintem egy jó ötlet lehetett volna, csak jobban kellett volna csinálni, de mi keleti irányba is tájékozódtunk és tájékozódunk éppen azért, hogy hol van hatásos és biztonságos vakcina. Ez esetben pedig könnyebb egyedül, más államok nélkül tárgyalni, mert ilyenkor gyorsnak és mozgékonynak kell lenni, ezért egyedül könnyebb."

Tehát egyedül tárgyalunk orosz partnerekkel, egyedül tárgyalunk Kínában, az izraeli kollégákkal, és az eddigi tapasztalataink szerint ez eredményes.

Kifejtette azt is, hogy amikor gyorsaságról beszél, azalatt azt érti: „gyorsan ki kell alakítani a tárgyalási csatornákat, gyorsan jelezni kell a szándékokat, és gyorsan segíteni kell azt, hogy a szakemberek pozícióba kerüljenek. A politikusoknak nem az a feladatuk, hogy döntsenek egészségügyi kérdésekben, hanem hogy a szakembereknek megteremtsék a döntési lehetőséget."

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádióban elmondta, hogy az orosz Szputnyik V oltóanyag után Magyarország megnyitotta a csatornákat a kínai vakcina több millió dózisa beszerzése előtt, aminek leszállítását már csak engedélyeztetni kell.  

Korábban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter tudatta: a kormány a kínai Sinopharm vállalatnál kötött le mintegy egymillió dózist.