Századvég: egyre többen bíznak a vakcinában

2021.01.15. 11:45 Módosítva: 2021.01.15. 11:45

A magyarok többsége bízik abban, hogy a vakcina által véget lehet vetni a koronavírus-járványnak – írja elemzésében a Századvég, miután a lakosság oltási hajlandóságát összevette a korábbi adatokkal.

A kutatás alapján megállapítható, hogy hazánkban a vírustagadó illetve oltásellenes nézetek társadalmi beágyazottsága egyre csekélyebb, a vakcinák megérkezésével tovább nőtt az oltási kedv – jelentették ki. 

A felmérés ugyanis rámutat arra, hogy a decemberi 24 százalékról januárban 34 százalékra nőtt a megkérdezettek közt azoknak az aránya,, akik biztosan beadatják maguknak a védőoltást. Továbbá a válaszadók 28 százaléka – szemben az előző havi 25 százalékkal – úgy nyilatkozott, hogy valószínűleg élni fog az oltás lehetőségével.

Ezzel párhuzamosan a magyarok 35 százaléka vélekedett úgy, hogy biztosan nem vagy valószínűleg nem adatja be magának a vakcinát, míg ez az decemberben még 48 százalék volt.

A Századvég szerint a vakcinába vetett bizalom növekedéséhez az is hozzájárul, hogy világszerte nő a beoltottak száma. 

Ennek nyomán a magyarok is érzékelik, hogy a vakcina veszélytelen, jelentős mellékhatásai nincsenek

és növeli az oltási hajlandóságot, illetve a védőoltással szembeni bizalmat – vélik.

A vakcináról ma Orbán Viktor miniszterelnök is beszélt reggeli rádióinterjújában, valamint az elmúlt 24 órában rögzített adatokat is ő ismertette

Csütörtökön kutatásában a Nézőpont Intézet arról számolt be, hogy nőtt az oltáspártiak száma Magyarországon.