Lenullázhatják a félévet az SZFE-n, de az önköltséges hallgatóknak fizetni kell

2021.01.15. 21:30

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) oktatói és osztályfőnökei az egyetem vezetésének olyan tervéről értesültek, amely szerint úgy lenne érvényes a hallgatók számára az őszi félév, hogy

a diákok kreditjeit erre az időszakra lenulláznák,

és átvinnék őket a tavaszi félévre – értesült a hvg.hu.

A lap tudomása szerint mindez január elején az osztályfőnöki egyeztetéseken és a Minőségmenedzsment Tanács egyik ülésén is elhangzott. (Az egyetem oktatóiból és hallgatóiból álló Tanács az oktatási és minőségbiztosítási feladatokért felel.)

Az SZFE új vezetése az oktatók többszöri kérésére sem volt hajlandó írásba adni a félév nullakredites lezárásának tervét. Az új vezetőség szerint ugyanakkor nem lehetséges január végén lezárni a félévet, hiszen a Vidnyánszky Attila által vezetett kuratórium november 27-én kiadott közleményében azt írta, hogy az SZFE-n az oktatási tevékenység csak 2021. február 1. után folytatható.

A Tanács azt a felvetést, hogy a most a Neptun egyetemi tanulmányi rendszerbe kerülő 0 kredit mellé majd utólag, tavasszal vezetnék fel az őszi félév kreditjeit, szintén aggályosnak tartja, mondván:

a törvényes egyetemi működés a Neptunhoz kötött, s mivel a felület minden mozgást időpecséttel lát el, semmilyen visszamenőleges változtatás nem képzelhető el a rendszerben.

Az egyetemi források a laphoz eljuttatott, a fenntartó által a hallgatóknak küldött levélben 

felhívják az önköltséges hallgatók figyelmét, hogy „ha félévi önköltségük nem került teljesítésre az őszi félévben”, ezt haladéktalanul, legkésőbb 2021. január 15-ig, tehát három napon belül pótolniuk kell.

Ugyanebben a levélben azt írják, hogy bár az önköltséges diákoktól kérik a pénzt, az állami ösztöndíjas hallgatók őszi féléve „nem kerül beszámításra és levonásra a rendelkezésre álló 12 állami félévből, továbbá nem kerül beszámításra és levonásra a tanulmányai befejezésére rendelkezésre álló félévei számából sem”.