Mátyás
1 °C
15 °C

Hiába jött el Szibéria, korizni még nem lehet

2021.01.16. 12:10

A hétvégén komoly fagyokra kell számítani országszerte, de ez nem jelenti azt, hogy már itt van a korcsolyaszezon – írja a rendőrség a Facebook-oldalán. Sokan ugyanis már most elővették és megélezték korcsolyájukat arra számítva, hogy tavaink, folyóink is befagynak, de egyesek nincsenek tisztában a jégre lépés szabályaival.

A legfontosabb ökölszabály, hogy a szabad vizek jegére csak akkor lehet lépni, ha kellő szilárdságú, nem olvad, nem mozog. Vagyis a jég legalább tíz centiméter vastag, de inkább több. Ha ez a feltétel nem teljesül, felejtsük el a korizást, mert ilyenkor a jégre menni életveszélyes.

Kapcsolódó

Befagy a Balaton, vagy tavaszi időnk lesz hétvégén?

Összevetettük az időjárást előrejelző oldalak következtetéseit.

Ha ráadásul még havazik is, akkor inkább a szánkózást válasszuk, mert a friss hó alatt nem lehet megállapítani a jég tényleges állapotát.

Annak ellenére, hogy nyilván mindenki betartja ezeket az egyszerű szabályokat, mégis előfordul, hogy valaki alatt beszakad a jég.

Fontos, hogy a jeges vízből mentett embert ne vigyük azonnal túlfűtött meleg helyre, hanem jeges ruháitól megszabadítva fokozatosan melegítsük fel.