Erdő Péter: A krisztuskövetők egymás iránti szeretete jel a világ számára

2021.01.17. 19:29

A keresztény hívek, családok és közösségek egymás iránti szeretetéről és felelősségéről beszélt Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az ökumenikus imahét megnyitóján vasárnap este a budapesti Szent István-bazilikában – írja az MTI. A bíboros a keresztények egységéért megrendezett programsorozat nyitó istentiszteletén elmondta: a krisztuskövetőknek különös módon kell szeretniük egymást.

Az egyháznak ez a belső szeretetközössége jel a világ számára, ahogy Jézus mondta a tanítványainak: „arról ismernek meg benneteket, hogy szeretitek egymást”. Jézus mindenkit szeretett, az egész világért életét adta, de különös szeretettel gyűjtötte maga köré tanítványait, azokat, akik hittek szavaiban. Ennek a Krisztus körül összegyűlő közösségnek a bensőséges szeretetét jelenítik meg a keresztény közösségek és a keresztény családok.

– mondta a bíboros, hozzátéve, a keresztény közösség, keresztény család az lesz, ahol a tagok egymás iránti szeretete Isten szeretetét jeleníti meg. Ezért nem mindegy, hogy csupán jó családunk van, vagy igazi, jó, keresztény családban élünk. Ez még magasabb fokra emeli azt a természetes jót és szeretetet, ami az emberek között a családban megvalósul.

A keresztény közösségeknek egymás terhét kell hordozniuk, ahogy arra már Szent Pál figyelmeztetett: „ha az Eucharisztiában együtt részesülünk, akkor az életben sem hagyhatjuk, hogy közülünk valaki nyomorúságot szenvedjen, miközben másoknak feleslegük van”

– mondta Erdő Péter, majd szólt arról is, hogy a különböző keresztény felekezeteket még mindig van, ami elválasztja egymástól, és a „Krisztusban való egység” megtalálása „figyelmet, fáradságot, elszánt és igényes munkát kíván”. Azonban a teljes egység eléréséig a keresztény közösségek gyakorolhatják a szolidaritást és a testvéri szeretetet minden keresztény, különösen az üldözöttek iránt.

Az elmúlt évek eseményei igazolták, hogy a hitükért meggyilkolt keresztények – VI. Pál pápa szavaival élve - megvalósítják a vértanúság ökumenizmusát 

– tette hozzá Erdő Péter. Steinbach József református püspök, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) elnöke arról beszélt: nehéz időben különösen fontos, hogy „rácsodálkozzunk Isten megtartó szeretetére”, Isten ugyanis nemcsak beszél a szeretetről, hanem „szabadító jótetteivel cselekszik is értünk”. 

Ennek a cselekvő szeretetnek a lényegét fogalmazza meg a 103. zsoltár: Isten megbocsátja a bűnöket, meggyógyítja a betegségeket és „megváltja életünket a sírtól”. Isten szeretete tehát megújít testben és lélekben, de ennél is többet tesz: az örök élet tágasságába helyezi a földi életet

– mondta a református püspök. Hozzátette, ezt végiggondolva lehet igazán megérteni az idei ökumenikus imahét mottóját:

Maradjatok meg szeretetemben, és sok gyümölcsöt teremtek.

Az ökumenikus imahetet 1908 óta rendezik meg, az eseményen először csak az anglikán és a katolikus egyház tagjai vettek részt, és csak az egyesült államokbeli Graymoorban tartották meg. A program Magyarországon mintegy három évtizedes hagyományra tekint vissza.  A szertartáson jelen volt Áder János köztársasági elnök is.