A Moderna vakcinájával folytatódik az oltás az idősotthonokban

2021.01.17. 11:32 Módosítva: 2021.01.17. 16:13

Vasárnap is folytatódik az oltás a száz főnél nagyobb létszámú idősotthonokban, az ott élők és dolgozók az amerikai Moderna vakcináját kapják meg. Szombat óta kétféle vakcinával zajlik Magyarországon az oltási kampány: az amerikai Moderna ugyanazon az elven működik, mint az Európában elsőként engedélyezett Pfizer–BioNTech oltás, de egyszerűbb szállítani és tárolni, ezért inkább ezt viszik több vidéki idősotthonba.

A Mezőberényi Református Szeretetotthonból bejelentkező tudósító arról számolt be a közszolgálati televízió adásában, hogy az intézményben legalább ötvenen oltatják be magukat. Hozzátette: több gondozott is elmondta, fontosnak tartja az oltás felvételét, mert tisztában van vele, hogy a legveszélyeztetettebb korcsoportba tartozik. Szeretnék, ha minden visszatérne a régi, rendes kerékvágásba, és szabadon mozoghatnának, találkozhatnának szeretteikkel.

A Koronavírus Sajtóközpont szombaton tudatta, hogy az oltási tervnek megfelelően ezen a hétvégén is folytatódik a koronavírus elleni védőoltások beadása az idősotthonokban. Ezúttal tizenkilenc intézmény több mint harminc telephelyén mintegy 3400-an kapják meg a Moderna-védőoltást, előzetes jelentkezések alapján.

A múlt héten a 150-nél nagyobb létszámú intézményekben már megkapták a vakcinát a bentlakók és a dolgozók, ezen a hétvégén pedig a legalább száz embert ellátó otthonokban folytatják a munkát a mobil oltócsapatok.

Az oltás most is önkéntes alapon zajlik, az érintett 19 intézményben újabb 996 dolgozó és 2395 bentlakó, 3391 ember jelezte, hogy kéri a vakcinát  írta a Koronavírus Sajtóközpont szombaton.

A közszolgálati televízió arról is beszámolt, hogy az egészségügyi dolgozók koronavírus elleni oltása is folytatódik. Többen is vannak, akik már megkapták vagy ezekben a napokban kapják meg a második adagot.

Az MH EK Honvédkórházban vasárnap húsz ember kap ismétlőoltást, náluk 7-10 napon belül alakul ki a teljes védettség. Az intézményben kilenc oltópontot alakítottak ki. A nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban is sokan már az emlékeztető oltást kapják meg.

Vasárnap folytatták a gyermekvédelemben és a szociális alapellátásban dolgozók tömeges ingyenes tesztelését. Az első nap tapasztalatai alapján nagyon kevés teszt lett pozitív – tudósított a közszolgálati televízió.

A hétvégi ingyenes tesztelésben a szociális alapszolgáltatásban, a gyermekjóléti alapellátásban, valamint a gyermekvédelmi szakellátásban, javítóintézeti ellátásban dolgozók vehetnek részt, így többek között falugondnokok, házi segítségnyújtást végző szociális dolgozók, családsegítők, utcai és közösségi szociális munkát végzők, a hajléktalanellátásban és a gyermekvédelemben dolgozók. A kormányhivatalok által szervezett szűrésben csaknem 47 ezer fő vehet részt 127 helyszínen. A mintákat egyetemi hallgatók veszik le.