Franciska, Fanni
-5 °C
7 °C

Szennyezett a levegő északkeleten

2021.01.17. 09:21

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vasárnap frissített térképe szerint 

Putnokon veszélyesnek, Miskolcon és Sajószentpéteren pedig egészségtelennek

minősítették a levegőt. Kazincbarcikán kifogásolt a levegőminőség. Az előrejelzés szerint ezeken a településeken nem várható jelentős változás a levegőminőségben.

Az ország többi, mérőállomással rendelkező településén elfogadható a levegőminőség. A levegőhigiénés index rendszere négy kategóriát tartalmaz: elfogadható, kifogásolt, egészségtelen és veszélyes.

Kapcsolódó

Miskolcon veszélyes, Budapesten egészségtelen a levegő

További tizennégy településen pedig kifogásolható.

Az NNK korábban hangsúlyozta: veszélyes levegőminőség mellett a gyermekek, a várandós kismamák, az idősek, a krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedők kerüljék a szabadban tartózkodást. A krónikus légzőszervi betegségben szenvedők tünetei súlyosbodhatnak, így azt javasolják, hogy kedvezőtlen levegőminőség esetén mindig legyen náluk a készenléti gyógyszerük (például inhalátor).

Kapcsolódó

Rendkívül káros az egészségre a szeméttel fűtés

A hulladék elégetése akár ezerszer ártalmasabb lehet a fával való fűtésnél.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.