Szlávik: Felesleges különbséget tenni a vakcinák között

2021.01.18. 08:21

A Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa, Szlávik János minimum nyolc hónapig, de egyes vélemények szerint akár több évig élvezheti a vakcina által nyújtott védettséget, aki beoltatja magát.

A szakember a Metropolnak arról is beszélt, hogy hazánkban már kétféle amerikai vakcinával, a Pfizer–Biontechhel és a Modernával is oltanak, de a jövőben az angol Oxford–AstraZeneca, valamint kínai és orosz oltóanyag is érkezhet hazánkba. Szerinte ezek között felesleges különbséget tenni, hiszen mindegyik ugyanazt tudja: nagy valószínűséggel megvéd a koronavírustól.

Kapcsolódó

Szlávik János: 8-10 hónapig mindenképpen véd az oltás

Az oltások hatékonysága ugyan változó, de mindegyik megakadályozza a koronavírus-járvány okozta betegség súlyossá válását.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy eddig egyik vakcina sem járt több szövődménnyel, mint a korábbiak. Amerikában az oltás 100 ezerből mindössze egyetlen esetben váltott ki heves allergiás reakciót, itthon pedig 120 ezerből egy súlyos allergiás reakciót sem észleltek. Az eddigi leggyakoribb tünet, amit itthon jelentettek, az az izomfájdalom volt, az is elmúlt 24 órán belül

– mondta Szlávik János.

Kapcsolódó

Szlávik János: Év végéig mindenki megkaphatja a vakcinát, aki kéri

A korlátozások enyhítése szóba se jöhet a következő hetekben.

A tudomány mostani állása szerint az ellenanyagok 

minimum nyolc hónapig maradnak a szervezetben, míg más feltételezések szerint akár több évig is

élvezhetjük az oltás által nyújtott védettséget. Ettől függetlenül elképzelhető, hogy idővel meg kell majd ismételni.

Az infektológus több tévhitet is eloszlatott, ami a koronavírus körül kering:

  • Magyarországon sokan úgy vélik, hogy az oltás azért nem biztonságos, mert az elkészítéséhez egész egyszerűen túl rövid idő állt rendelkezésre. A vakcina minden protokolláris fázison végigment, egyik fázist sem hagyták ki vagy gyorsították meg. Pusztán arról van szó, hogy az a rengeteg pénz és energia, amit az országok a vakcinába fektettek, lehetővé tette, hogy az egyes fázisok gyorsabban egymás után kerüljenek.
  • A vírus sokaknál tünetek nélkül van jelen, ám nem tudhatjuk, hogy akinek átadjuk, vajon túlélné-e a betegséget. Azok a fiatalok és egészséges felnőttek, akik a jövőben biztonságosan szeretnék meglátogatni szüleiket, nagyszüleiket, mindenképpen oltassák be magukat.
  • A vakcina nem gyengíti le az immunrendszert. Éppen az ellenkezője igaz, ugyanis felvértezi a szervezetet egy olyan betegség ellen, amibe a világon már több mint kétmillióan haltak bele.
  • Az oltás nem okoz meddőséget. Az óriási ostobaságokat mindig nehéz megcáfolni, de azt biztosan kijelenthetjük, hogy az oltás kizárólag az immunrendszerre hat, a női ivarszervekhez az égvilágon semmi köze.
Kapcsolódó

Szlávik János: nem észleltek komolyabb mellékhatást a vakcina beadása után

Átmeneti izomláz, zsibbadás, pirosodás kialakulhat.