Duda Ernő: Súlyos mellékhatásokkal is járhat a kínai vakcina használata

2021.01.20. 09:21

Súlyos mellékhatásai is lehetnek a kínai vakcinával történő beoltásnak, illetve azt sem bizonyították, hogy milyen mértékben hatásos az oltóanyag – hívta fel a figyelmet Duda Ernő immunológus a Válasz Online-nak adott interjújában.  

A tudós elmondta: a kínai vakcináról eddig megjelent hírek meglehetősen ellentmondásosak. Ezek alapján még azt sem lehet megállapítani, hogy egyáltalán milyen mértékben hatékony az oltóanyag, mivel erről is egymásnak gyökeresen ellentmondó hírek láttak világot a tesztelést végző országokban. 

„A mai napig nem publikálták az úgynevezett fázis 3 vizsgálatait, amely a vakcina tömeges kipróbálásának eredményeit rögzíti” – emelte ki. 

A professzor azt is hangsúlyozta, hogy a kínaiak több esetben is elzárkóztak a sajtó kérdései elől, illetve nem közöltek olyan részletes dokumentációt a vakcinák fejlesztéséről, mint a nyugati fejlesztőcégek. 

Duda Ernő azt is elmondta, hogy a kínai vakcináról még a közzétett adatok alapján sem lehet túl jó dolgokat gondolni.

Jelenleg nyugaton háromszázféle vakcinát fejlesztenek, de egyetlen olyan sincs köztük, mint a Sinopharmé és Sinovacé, ezek a kínai oltóanyagok között is a legkorszerűtlenebbek.

– összegezte.

A professzor részletezte, hogy a kínai oltóanyag ugyanarra a technológiára épít, amelyet az influenzaoltásnál is használnak. Véleménye szerint ebben az esetben azonban nem biztos, hogy bölcs döntés ennek a használata, mivel a koronavírus

olyan molekuláris mintázatokat hordoz, amilyenek az emberben is előfordulnak, ezért potenciálisan autoimmun folyamatokat indíthat el.

– fejtette ki, hozzátéve: a kínai vakcina nagyobb részét tartalmazza a vírusnak, mint a tüskefehérjékkel operáló nyugati oltóanyagok, s ezáltal akár azt is eredményezheti, „hogy a szervezet önmagát kezdi el támadni”. 

Duda Ernő kiemelte ugyanakkor, hogy a nyugati engedélyezési eljárás átlátható és megbízható, ezért azokban a vakcinákban, amelyeket Európában és Amerikában jóváhagynak, valóban bízhatunk. A kínai oltóanyag helyzete viszont nem ilyen egyértelmű.

Nem szeretnék az engedélyező hatóság embereinek helyében lenni

fogalmazott.  • Hírek
  • Lakáshitel