Zoltán
-4 °C
9 °C

Folyamatosan ellenőrzik az érkező vakcinaszállítmányokat

2021.01.20. 21:08

Meggyőzőnek találták az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) szakemberei a  koronavírus elleni orosz Szputnyik V vakcinát – tájékoztatta a közszolgálati televízió szerda esti híradóját Szentiványi Mátyás, a szervezet főigazgatója. Azt mondta:

Az engedélyezés általában hosszú folyamat, de ezt most alig több mint két hónap alatt sikerült teljesíteni, ami hatalmas eredmény. Az OGYÉI a vizsgálatok lezárultával szerdán ideiglenes, Magyarország területén érvényes használatbavételi engedélyt adott ki a magyar jogszabályok alapján. Ez az engedély hat hónapra szól, és további hat hónappal egyszer meghosszabbítható.

Hozzátette, hogy az OGYÉI most a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szakvéleményére vár, ami várhatóan néhány hét alatt megállapítja, hogy a vakcina valóban megfelel-e a róla szóló dokumentumoknak. Az NNK minden egyes gyártási tételt újra és újra meg fog vizsgálni – hangsúlyozták.

Mint megírtuk, szerda délután engedélyezték a magyar hatóságok a brit AstraZeneca és az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcináit. Ezzel a két vakcinával az Európai Unióban Magyarországon indulhat meg először az oltás.