Müller Cecília: A vakcina aranyat ér

Képernyőfotó 2021-01-20 - 11.55.29.png
2021.01.20. 12:21
  • Az aktív fertőzöttek száma csökkent, az elhunytak száma viszont nőtt tegnaphoz képest.
  • Kedvező, csökkenő tendenciát mutat az ápoltak száma, 4218 főt kezelnek fekvőbeteg-intézményekben.
  • 294-en vannak lélegeztetőgépen.
  • A védőoltási program folytatódik, 130 ezer ember oltásához megfelelő Pfizer-szállítmány érkezett idáig.
  • Csak a vakcinaszám szab határt az oltásnak.
  • Kedvező felmérések kaptak hangot a médiában, bíznak az emberek a védőoltásokban.

Müller Cecília beszámolt az új fertőzöttek és a halálozottak számáról, és elmondta, hogy a járványadatok kedvezőek, valamint hogy vélhetően a koronavírus új variánsai még nem terjedtek el az országban. 

Nyílik az olló az aktív fertőzöttek és a gyógyultak közt, egyre többen gyógyulnak meg a fertőzöttek közül

– közölte, hozzátéve: 233 232 főt tartanak számon a gyógyultak közt. 

Tájékoztatott, hogy 109 405 aktív fertőzött van. Elmondta továbbá, hogy az elhunytak száma az elmúlt 24 órában 100 fő alá került, és részvétét ajánlotta a családoknak. Ismertette továbbá, hogy a kórházakban 4218 főt kezelnek koronavírus-fertőzéssel, 294-en vannak lélegeztetőgépen.

Az országos tisztifőorvos arról is beszélt, hogy 130 000 ember beoltásához elegendő vakcinát kaptunk. „Ezt a mennyiséget gyakorlatilag mind felhasználtuk” – mondta, hozzátéve: közel 3000-en már a második adagot is megkapták. 

Közölte, hogy a mai napon újabb Pfizer-vakcinák érkeztek,

AMELYEK KÖZEL 36 000 FŐ BEOLTÁSÁRA ELÉGSÉGESEK,

a következő szállítmány pedig egy hét múlva érkezik majd. 

Hangsúlyozta: továbbra is az a kormány célja, hogy minél előbb elérjék a járvány megfékezéséhez szükséges oltottságot. 

Müller Cecília emellett arról is beszélt: örül annak, hogy a legutóbb készített felmérések szerint egyre többen bíznak az oltásban, és igénylik a vakcinát. 

Részletezte: 130 000 beoltott emberből 120 000-en az egészségügyben dolgoznak, de még mindig vannak olyan dolgozók, akiket nem oltottak be. Őket arra kérte, hogy jelentkezzenek az oltásra. 

Nagyon fontos, hogy az első vonalban dolgozók teljeskörűen védettek legyenek. 

A tisztifőorvos arra is kitért, hogy az idősotthonokban is folytatódnak az oltások, ahol eddig a lakóknak és ápolóknak a 10%-át sikerült beoltani. Annak érdekében, hogy mielőbb minél több embert be lehessen oltani, jelenleg vizsgálják a kínai és orosz vakcinákat is. 

Részletezte továbbá, hogy az idősotthonok után az otthon tartózkodó, 89 év feletti embereket fogják először beoltani, egy részüket saját otthonukban, a háziorvosuk vagy egy oltócsoport fogja beoltani. Elmondta azt is, hogy a kormány már felmérte azt, hogy pontosan hányan vannak ők. 

Közülük már 10 000-en jelezték, hogy élnének az oltás lehetőségével.

– ismertette.

Újságírói kérdések

A Vas népe kérdésére elmondta: az, aki a betegség akut szakaszában van, az nem kaphatja meg a védőoltást. Sem a koronavírus, sem pedig más elleni védőoltást, meg kell várni azt, hogy az illetőt egészségesnek nyilvánítsa az orvos.

Előfordulhat-e, hogy kiöntözgetnek fel nem használt vakcinákat az oltópontokon?

– hangzott el a következő kérdés, amin Müller Cecília megdöbbent.

A vakcina manapság aranyat ér, ilyen biztosan nem fordulhat elő.

– reagált a tisztifőorvos. 

Válaszában arra is kitért, hogy az oltópontokon mindig kiszámítják, hogy hány vakcinára van szükség aznap. Ha valaki mégse érkezik meg, akkor a vakcinákat a mélyhűtésből való kivétel után – megfelelő hőmérsékleten tárolva – még öt napig fel lehet használni. 

Én úgy gondolom, hogy nagyon jól végzik a dolgukat az oltópontokon, és ezt köszönöm is nekik

– mondta, hozzátéve: flexibiltás, átgondoltság és felelősségtudat jellemzi az oltást végzőket.

Az RTL azt kérdezte, hogy hány vakcinát kötött le Magyarország, és azok milyen ütemben érkeznek meg. Müller Cecília válaszában elmondta: 19,7 millió adagnyi oltóanyagot kötöttek le az Európai Unióban a különböző cégek (Pfizer, Moderna, Jansen, CureVac) vakcináiból.

Hozzátette: a beszállítás és az engedélyezés folyamata akadozik, ezért az unión kívüli, kínai és orosz lehetőségeket is kénytelenek figyelembe venni. 

A sajtótájékoztató elején Gál Kristóf, az ORFK szóvivője elmondta:

  • Az elmúlt 24 órában a maszkviselés kötelezettségének elmulasztása miatt 132 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök, így ez idáig összesen 20 473 személlyel szemben jártak el emiatt a korlátozások bevezetése óta.
  • Kifejtette továbbá, hogy a hatóságok 123 személlyel szemben intézkedtek amiatt, hogy a tízezer főnél nagyobb települések közterületein megszegték a maszkviselési kötelezettséget. Közlekedési eszközökön és várakozóhelyeken 3, üzletekben és bevásárlóközpontokban 6 személlyel szemben intézkedtek a járványvédelmi szabályok megszegése miatt.
  • A kereskedelmi üzletekre, vendéglátóhelyekre, szórakozóhelyre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó korlátozások megszegése miatt 751 intézkedést tettek a rendőrök a szabályok bevezetése óta. Ebből az üzemeltető felelőssége 201 esetben volt megállapítható a szabályok megszegése miatt, míg 550 esetben az üzletek nyitvatartási idejének, illetve az üzletekben való tartózkodás szabályainak megszegése miatt kellett intézkedniük a rendőröknek. 
  • A rendőrök egy fővárosi, V. kerületi boltot 14 napra, egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei konditermet pedig 7 napra bezártak. Eddig összesen 117 üzlet és szolgáltatási hely bezárásáról döntöttek.
  • Gál Kristóf arra is kitért, hogy 320 embert marasztaltak el a kijárási és a közterületi gyülekezési tilalmak megszegése miatt, ebből 3 kutyasétáltató tévedt az engedélyezett 500 méteren túlra. Összesen 27 372 ilyen rendőri intézkedés volt november 4 óta.
  • A külföldiekre vonatkozó tranzitszabályok megsértése miatt a kijelölt közlekedési korridorokon 47 szabálysértés miatt intézkedtek a rendőrök az elmúlt 24 órában. A határzár bevezetése óta összesen 10 052 ilyen intézkedés volt.
  • Végezetül az alezredes arról is beszámolt, hogy a házi karanténban lévő személyekkel szemben 9015 helyszíni ellenőrzést végeztek egy nap alatt, illetve 2213 házi karantént rendeltek el, így jelenleg összesen 20 170-en vannak karanténban. 1896-an használják közülük az online ellenőrzésre fejlesztett mobilalkalmazást.

Az operatív törzs tegnap azt közölte, hogy elegendő vakcina birtokában akár egymillió embert is be lehet oltani egy hétvégén.

(Borítókép: Müller Cecília. Fotó: M1 / Médiaklikk)