Úgy szinte biztos nem fesztiválozunk idén, ahogy eddig

2021.01.20. 07:54
A fesztiválszervezők egyelőre még kivárnak, mivel továbbra is bizonytalan, hogy lehet-e fesztiválokat tartani idén nyáron.

Márta István, a Magyar Fesztiválszövetség elnöke az InfoRádiónak nyilatkozva elmondta: egyelőre még minden fesztiválszervező kivár, és próbálják elkerülni azt, hogy idő előtt komolyabb költségeket halmozzanak fel a szervezés miatt. 

A tavaszi és nyár eleji rendezvények valószínűleg elmaradnak, vagy később tartják meg őket – közölte Márta István. 

A fesztiválszövetség vezetője szerint az elhúzódó járvány mellett nagyon nehéz előre tervezni, hiszen egy fesztivál szervezése több hónapba is beletelhet. Hozzátette: minden attól függ, hogy miként alakul a járvány, illetve hogy a fiatalok mikor jutnak majd hozzá a vakcinához. 

Márta István arra is felhívta a figyelmet: nem mindegy, hogy a fesztivál gazdasági vállalkozásként vagy például önkormányzati intézményként fut-e, hiszen utóbbi esetében biztosabb anyagi háttér mellett történik a szervezés.

A fesztiválszövetség felmérései szerint a legnagyobb veszteségeket eddig a gazdasági társaságban szervezendő fesztiválok szenvedték el.

Lobenwein Norbert, a VOLT Fesztivál és a Balaton Sound társalapító-főszervezője arról beszélt az InfoRádiónak, hogy egyelőre minden fesztiválszervező arra készül, hogy – ha lesz rá lehetőség – akkor megszervezik a saját rendezvényüket. 

A hazai és nemzetközi tapasztalatok szerint azonban valószínűsíthető, hogy az igazán nagy, több tízezer külföldi turistát vonzó fesztiválok nem lesznek megtartva, legalábbis semmiképp sem a megszokott formájukban – mondta el. 

Hozzátette: egyelőre abban bíznak, hogy legalább a hazai közönség számára szervezett fesztiválokat megtarthatják majd. 

Kitért továbbá arra is, hogy Európa-szerte akadnak azért olyan fesztiválok is, amelyek – a magyar rendezvényekkel ellentétben – már hónapok óta árusítják a jegyeket, és a teljes programjukat meghirdették.

A próféta beszéljen belőlük, és nekik legyen igazuk

– fogalmazott Lobenwein Norbert.

Kitért továbbá arra is, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség egy pályázat által igyekezett kárpótolni az elmaradt fesztiválok szervezőit. A hazai közönséggel működő fesztiválok esetében ezt több-kevesebb sikerrel meg lehetett tenni, de a külföldi látogatókat is vonzó fesztiváloknál olyan magasak a működési költségek, hogy ezt nem tudja fedezni a támogatás – ismertette.