Elemér
0 °C
10 °C

Ezt kell tenni, ha gépjárművünk kigyulladna

2021.01.20. 11:38

Nem ritka, hogy egy járműben tűz keletkezzen, több ilyen esetről is beszámolnak a tűzoltók a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Facebook-oldalán. A lánglovagok egy igen hasznos cselekvési listát, ajánlást tettek közzé arról, hogy milyen lépéseket kell követnie azoknak, aki így járnak, illetve akik szeretnék megelőzni ezt.

A közösségimédia-bejegyzésben elmondják, hogy a tűz leggyakrabban a motortérben és az utastérben keletkezhet.

A következőket kell tennie, ha ezt észleli valaki:

Azonnal álljon meg az autóval, biztosítsa ki a porral oltót (erősen ajánlott, hogy legyen az autóban), és kezdje meg az oltást.

A tűzoltó készüléket szakaszosan kell használni, a porral oltót kissé a tűz fölé érdemes irányítani, hogy a kiáramló anyag elzárhassa az égéshez szükséges oxigén utánpótlását. A motortér tüzénél csak akkor szabad felnyitni a motorháztetőt, ha egy kibiztosított, beüzemelt tűzoltó készülék is van nálunk.

Fontos, hogy csak annyira nyissuk fel a motorháztetőt, hogy az oltóanyag bejusson, emellett nagyon kell vigyázni, mert a karosszéria forró ilyenkor.

A megelőzés itt is a legfontosabb, ehhez a következőket javasolják a Katasztrófavédelem szakemberei:    

Elengedhetetlen a járművünk rendszeresen ellenőrzése,

figyelni kell, hogy nem szivárog-e bármilyen folyadék a motortérben, illetve ha olajat töltünk a járműbe, mindig használjunk tölcsért. Azt is ajánlják, hogy rögzítsük megfelelően a tanksapkát, és semmiképpen ne halmozzunk fel szemetet az utastérben, ne dobáljunk el cigarettacsikket, és figyeljük a gépkocsi hangjának változását vagy a kipufogó füstjét

Ezeken felül 

a tűzoltó készülékünket mindig megfelelően kell rögzítenünk a járművünkben az anyósülés lábánál, vízszintes helyzetben.

Ha a csomagtartóban tároljuk, ne pakoljunk rá semmit, illetve kiemelten fontos, hogy megfelelően tudjuk használni a készüléket.