Zoltán
-4 °C
9 °C

Müller Cecília: tanulmányozzuk a brit mutánst, beépítjük a magyar vakcina fejlesztésébe

2021.01.21. 13:40

Nem lazíthatunk a járványügyi intézkedéseken, ugyanis immáron számos országban felfedezték a koronavírus mutációjának a változatait. A magyar hatóságoknak meg kell vizsgálniuk, hogy a különféle védőoltások a mutánsokkal szemben védenek-e, megállják-e a helyüket – jelentette ki az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján az országos tisztifőorvos.

Müller Cecília elmondta: az eddigi tudásunk szerint a kutatók hatékonynak tartják a védőoltásokat az angol mutáns vírus ellen. Növelni kell a beadott védőoltások számát, ez az egyetlen specifikus védelem, ami megfelelő védelmet nyújt. Az oltásnak mellékhatásai nincsenek, vagy csak elenyészők.

korm
Fotó: MTV

A tisztifőorvos ismertette:

134 és fél ezer embert már beoltottunk, és 4030 már a második védőoltását is megkapta.

Fontos, hogy meggyorsítsuk a védőoltások beadását és beszerzését. Ebben óriási lépés, hogy engedélyezték idehaza az AstraZeneca- és a Szputnyik V vakcinát, ami fél évig érvényes, de meghosszabbítható. Egyetlen vakcina sem mehet kárba 

– tette hozzá, majd a háziorvosok szerepéről is beszélt:

Kapcsolódó

Engedélyezték az AstraZeneca és a Szputnyik V vakcinát

Az oltóanyagokkal nálunk indulhat először az oltás az Európai Unióban.

Alapcsomag-információt kapnak a háziorvosok még a mai napon, akik el fogják végezni a szükséges oltások beadását a jelentkezők számára. Erről technikai információkat is fognak kapni. Mindenkit arra kérek, hogy tanulmányozzák ezt a csomagot, mert nagyon számítunk az ő munkájukra is. Ők az oltakozás bástyái, nem idegen számukra ez a feladat.

Sikerült tenyésztenünk sejttenyészeteken az angol mutáns vírust, ami rengeteget segít a tanulmányozásban, ezáltal a magyar vakcina fejlesztésében is

– emelte ki Müller Cecília.

Kapcsolódó

A háziorvosok fizetése is nő

Plasztikkártyás lesz a hazai vakcinaigazolvány.

Csütörtökre 1410 újabb embernél mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid–19), ezzel 355 662 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 98, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 11 713 főre emelkedett.

Kórházban 4049 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 286-an vannak lélegeztetőgépen – olvasható a koronavirus.gov.hu oldalán. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 235 276 fő, az aktív fertőzöttek száma 108 673 főre csökkent.

Kiss Róbert rendőr alezredes is ismertette az éppen aktuális történéseket. Ezek alapján hétfőn a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 145 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök. Így az elmúlt 24 órában maszkviselés miatt 127 embert vontak felelősségre. A kijárási tilalmat 273 ember szegte meg az elmúlt napon, hatósági házi karantént 8962 esetben ellenőriztek.

Kapcsolódó

Több vakcina jóváhagyását tervezi a WHO

A kis és közepes jövedelmű országok ellátására létrehozott COVAX szövetség legalább kétmilliárd védőoltást szeretne idén kiosztani.