Csak óvatosan pénteken a Keleti környékén, világháborús bombát fognak hatástalanítani

2021.01.21. 17:56

Világháborús bombát hatástalanítanak a honvédség tűzszerészei péntek éjjel Budapest VIII. kerületében, a Kerepesi úton. Emiatt péntek este 8 órától lezárásokra kell készülni, amelyek a Keleti pályaudvar forgalmát is érintik – közölte az MTI.

Szerdán került elő egy építkezés közben az ötkilós légibomba a Kerepesi út 17.-nél, az egykori gumigyár területén – mondta Markovics Zita, a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje. A robbanótestet 1938-ban, Magyarországon gyártották. Az ilyen típusú eszközöket a második világháborúban az ellenséges gyalogos erők visszaszorítására használták a magyar csapatok.

A bomba élesített, mágneses gyújtószerkezettel van ellátva. Ezért a hatástalanítás idejére nagyjából háromszáz méter sugarú körben ki kell üríteni az épületeket, és lezárni a közlekedési útvonalakat.

A tervek szerint a biztonsági intézkedés péntek este nyolc órától lesz. A hatástalanítás miatt kiürítik a VIII. kerületi Asztalos Sándor út 7. és 8. alatti társasházat. Ezenfelül péntek este fél 9-től szombaton hajnali 2 óráig lezárják az Asztalos Sándor utat a Kerepesi út és a Ciprus utca között, továbbá 21:45-től szintén szombat hajnali 2 óráig a Kerepesi utat a Dózsa György út és a Baross tér között.

A Keleti pályaudvarról induló és oda érkező vonatok menetrendjéről a MÁV, a forgalomkorlátozásokról a rendőrség, az érintett épületek kiürítéséről és a befogadóhelyekről a Józsefvárosi Önkormányzat honlapján lehet tájékozódni.  • Hírek
  • Lakáshitel