Zoltán
-4 °C
9 °C

Fidesz: Karácsony Gergely kénytelen volt klónozni magát

2021.01.22. 09:16

A Fidesz szerint Karácsony Gergely főpolgármester folyamatosan ellentmondásba keveredik önmagával a Lánchíd felújítása ügyében. A Fidesz budapesti szervezetének pénteki Facebook-bejegyzése szerint „úgy látszik”, a főpolgármesternek olyan sok munkája van, hogy „kénytelen volt klónozni magát", így most két Karácsony Gergely vezeti a fővárost, és „ők ketten nem nagyon tájékoztatják egymást a dolgok állásáról”.

 Az „egyik Karácsony Gergely” az InfoRádió Aréna című műsorában a napokban azt nyilatkozta:

Én azt látom, hogy Tarlós István idején kiírt közbeszerzésben nyolcmilliárddal többe került a Lánchíd felújítása a villamosalagúttal együtt, és én nem tudom azt megmondani, hogy az a műszaki tartalom, amit az alagút felújítása jelent, az egészen pontosan ebben az egész, korábban kiírt közbeszerzésben mennyit ért

– idézték fel. A „másik Karácsony Gergely” viszont tavaly februárban a Közfejlesztések Tanácsának ülésén a főváros nevében terjesztette be azt a kimutatást, amelyben „forintra pontosan látható”, hogy mennyi a Lánchíd és mennyi a pesti villamosalagút költsége. Ennek alapján a Lánchídé 21,8 milliárd forint, a pesti alagúté pedig 13,4 milliárd forint lett volna. A jelenlegi nyertes ajánlatban azonban csak a Lánchíd felújítása 26,7 milliárd forint – írták.

Az „egyik Karácsony” – folytatták – a közelmúltban ezt posztolta a Facebook-oldalára:

Egy dolog persze még hiányzik: hogy a kormány tartsa az egy évvel ezelőtt tett ígéretét, és odaadja végre a megígért 6 milliárd forintot a felújításra. Persze ha rajtuk múlna, megint húzódna, halasztódna az ügy.

A „másik” viszont korábban megkötötte az Orbán-kormánnyal a megállapodást a központi költségvetésből finanszírozott támogatásról, úgy, ahogy az a főpolgármester előterjesztésében is szerepel: a kormány majd az utolsó részlet kifizetéséhez adja a pénzt, azután, hogy a főváros ütemezetten beletette a saját részét – közölte a kormánypárt budapesti szervezete.

Ezzel a komolyan vehetetlen történettel csak egy baj van: Budapestnek egy főpolgármestere van, és az Karácsony Gergely

– olvasható a Fidesz közleményében.

Hétfőn a Budapesti Közlekedési Központ azt közölte, hogy a Lánchidat az A-Híd Zrt. újítja fel nettó 18,8 milliárd forintért. 

Az ütemterv szerint a munkálatok 2021. február végén kezdődnek, és 2023 őszére fejeződnek be. Karácsony Gergely közösségi oldalán úgy kommentálta az ügyet, hogy az összes szükséges forrás megvan a híd felújításához, kivéve a kormány által ígért támogatási szerződést, amely hiányzik a rekonstrukció megkezdéséhez.

Gulyás Gergely ehhez képest a tegnapi Kormányinfón azt mondta, hogy ha a főváros a korábbi ajánlatot fogadta volna el, akkor 5 és fél milliárd forinttal olcsóbban lehetett volna megoldani. A kormány korábbi ígéretéhez híven támogatni fogja a Lánchíd építését. Korábban az Index is írt arról részletesen, hogy miért nem igaz az, hogy a főváros vezetése kedvezőbb ajánlatot kapott a felújításra.