A legutóbbi két választáson 7 milliárd forint tűnt el a kamupártok zsebében

D KOS20140214008
2021.01.22. 16:31 Módosítva: 2021.01.22. 16:32

A 2018-as országgyűlési választásokon indult, de mandátumot nem nyert pártokkal szemben 47 büntetőeljárást indított a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). 

Az ügyek között szerepel

  • költségvetési csalás,
  • választás rendje elleni bűncselekmény
  • és magánokirat-hamisítás is. 

A pártok működését az Állami Számvevőszék vizsgálja, a kampánytámogatások felhasználását pedig a Magyar Államkincstár feladata ellenőrizni. Az adóhivatal a Szabad Európa megkeresésére arról számolt be, hogy mindkét szervezet tett feljelentést, sőt, a Magyar Államkincstár, a Nemzeti Választási Bizottság és még magánszemély is volt a feljelentők között.

Minderre úgy derült fény, hogy a Transparency International Magyarország kiperelte a Magyar Államkincstártól a választáson elindult egyéni jelöltek kampánytámogatásáról szóló elszámolásokat. Nem véletlen a szóhasználat: az államkincstár több mint kétévi pereskedés és két kötelező érvényű bírósági ítélet után szolgáltatta csak ki a kért adatokat. Ezekből a közpénzek felhasználásának átláthatóságáért létrejött szervezet megállapította, hogy 

10 kamupárt az egyéni jelöltjeiktől átvett 410 millió forintos támogatással nem számolt el törvényesen.

kamupartok.PNG
Fotó: Transparency International

De ez csak a jéghegy csúcsa. A Transparency szerint a legutóbbi két választás alkalmával összesen 7 milliárd forint tűnt el a kamupártok zsebében, mivel az egyéni jelölteknél lényegesen nagyobb összegű állami támogatás jár maguknak az induló pártoknak, amelyek viszont 

nem kötelesek tételesen elszámolni a költéseikkel.

A kamupártok egyéni jelöltjeitől származó pénzekkel megvalósított visszaéléseket valószínűsítő, kétes hitelességű elszámolások és számlák több mint két éve a Magyar Államkincstár birtokában voltak – különösebb következmények nélkül. Holott a feltárt szabálytalanságok közpénzekre elkövetett csalás gyanúját keltik, amit a Büntető Törvénykönyv szabadságvesztéssel szankcionál. A Transparency úgy véli:

ha a Magyar Államkincstár tétlen maradt, azzal hozzásegítette a kamupártokat ahhoz, hogy büntetlenül megússzák a közpénzek lenyúlását.

A Szekszárdi Törvényszék közleménye  szerint tavaly novemberbena bíróság 100-260 ezer forintos pénzbírságra ítélt választási csalókat. A vádlottaka Haladó Magyarországért Párt,a Magyarországi Cigánypárt,A Magyarországon Élő Dolgozó és Tanuló Emberek Pártja, valaminta Minden Szegényért Párt képviselőjelöltjeikénta 2018-as választásokon  adtak le hamis ajánlásokat a választási bizottságnál. A többiekről egyelőre nem szól a fáma.

(Borítókép: Pecséttel hitelesítik a 2014-es országgyűlési képviselők választásához készült nemzetiségi lista ajánlóívét a Nemzeti Választási Irodában 2014. február 14-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)