Zoltán
-4 °C
9 °C

Utolsó figyelmeztetést kapott Pécs polgármestere

2021.01.22. 14:42

Nehéz helyzetben van az ellenzéki támogatással székhez jutott Pécs polgármestere, Péterffy Attila, ugyanis kezdenek felrobbanni a többpárti összefogás aknái a városházán. Az ellenzéki pártok csütörtökön 12 pontos ultimátumot fogalmaztak meg a városvezetőnek, aki ma közleményben reagált a koalíció együttműködési feltételeire. 

2019 ősze óta tartó személyes konfliktusok után lépett kockázatosat Péterffy Attila – írta a SzabadPécs tavaly decemberben, arra utalva, hogy az összefogás pártjainak képviselői között folyamatos a pozícióharc. Történt, hogy a városvezető saját hatáskörében és egyszemélyes döntése után, 2020 decemberében kinevezett egy harmadik alpolgármestert, Nyőgéri Lajost is a testület élére.

Bognár Szilvia és Ruzsa Csaba mellett újabb alpolgármester kezdi meg a munkát a város élén. Nyőgéri Lajos a szociális, népjóléti és lakásgazdálkodás területéért fog felelni, személyét többkörös egyeztetést követően választottam ki.

– állt a polgármester akkori közleményben. 

Nyőgéri Lajosnak nem volt önkormányzati munkaviszonya, a testületnek sem volt tagja, viszont a helyi szocialistákhoz köthető vállalkozó a kampányban nyújtott segítségéért cserébe gazdasági bizottsági tagsághoz jutott. Összeférhetetlenség miatt cégeit kényszertörléssel megszüntették, és eltiltották a cégvezetéstől is

A Szabad Pécs cikksorozatban írta meg a korábbi torzsalkodásokat, a lap úgy véli, hogy az MSZP-s térnyerés a cél, amelyhez Péterffy Attila nyújt segítséget.

A gond ezzel az, hogy a 2019-es önkormányzati választáson nem az MSZP győzött, hanem egy »civil és szakértői« koalíció

– mondta az újságírónak egy helyi képviselő.

Januárban kiderült, hogy Péterffy Attila mégsem hármasban képzelte el, így az amúgy konszenzusos jelöltet, de a kiszivárgott hírek szerint a polgármesterrel rossz viszonyt ápoló Demokratikus Koalíció tagját, Bodnár Szilviát eltávolította alpolgármesteri székéből. Ez lehetett a pont az i-n, ugyanis az ellenzéki pártok 12 pontos ultimátumot küldtek a polgármesternek, amelyben többek között arra kérik, hogy tegyen eleget a választási ígéreteknek. Az aláírók közt van a DK négy, a Momentum három, a Párbeszéd egy képviselője. A dokumentumban azt követelték, hogy

 • 1) Nyőgéri Lajos kinevezését a polgármester saját hatáskörben vonja vissza még a veszélyhelyzet alatt, illetve a kinevezéséről az SzMSz szabályai alapján demokratikusan döntsön a veszélyhelyzet utáni első közgyűlés!
 • 2) Bognár Szilvia alpolgármester a hatásköreit a 20/2019. (12. 02.) utasítás szerint gyakorolhassa! Minden olyan hatáskört vissza kell venni Ruzsa Csabától és Nyőgéri Lajostól, melyek Bognár Szilviától kerültek elvonásra.
 • 3) a Pécsi Kommunikációs Központ Kft. vezetőjének kinevezéséről az SzMSz szabályai alapján demokratikusan döntsön a veszélyhelyzet utáni első közgyűlés.
 • 4) hatékony feloldását kérjük annak a morális válságnak, amit a BIOKOM Nkft.-nél létesített 'Közbeszerzés és projekt manager' megnevezésű pozíció okozott. Fentieken túl szeretnénk mindenki számára átlátható szabályokat kialakítani az önkormányzati vállalatoknál és intézményeknél történő kinevezések ügyében.
 • 5) a polgármester 2021. január 31-ig nyilvánosan számoljon be az október 13-i győzelmet követő, az önkormányzati cégek előző időszaki működését vizsgáló átvilágítások eredményéről: sorrendben Tüke Busz Zrt. (Volvo-gate), BIOKOM Nkft., PSN Zrt., ZSÖK Nkft., PKK Kft., majd a többi városi érdekeltségű átvizsgált cég.
 • 6.) a lakhatás, a lakásgazdálkodás területein az elmúlt tizenöt hónapban semmiféle előrelépés nem történt, a lakásgazdálkodással foglalkozó hivatali szervezet egy átjáróházzá vált. Ez a helyzet számunkra elfogadhatatlan! Ezért 2021. március 1-től a város lakásgazdálkodásának vezetésére pályázaton kiválasztott, a feladat ellátására alkalmas személyt kell kinevezni!
 • 7) az a hivatali, intézményi, szervezeti és cégvezető, aki a közérdekű adatok vagy a közérdekből nyilvános adatok szolgáltatását az önkormányzati képviselő, valamint a jogszabály alapján hozzá forduló magánszemély (természetes személy) kérésére megtagadja, azonnali felmondással visszahívható legyen. Polgármesteri utasítás jogszabállyal nem lehet ellentétes, így arra való hivatkozás nem mentesíti a vezetőket a felelősségre vonás alól. Biztosítani kell az önkormányzati képviselők ellenőrzési jogosítványát, és a hivatalos dokumentumokat titoktartási kötelezettség mellett ki kell adni számukra.
 • 8) minden olyan szerződést, melyet a polgármester, bármely városházi vezető vagy bármely önkormányzati cég megköt, teljes terjedelmében, az összes csatolmánnyal és a hozzá tartozó információkkal együtt minden önkormányzati képviselő részére könnyen hozzáférhetővé kell tenni! Ezért a jegyző a szerződéseket a tartozékaikkal együtt digitalizált formában a képviselők számára elérhető tárhelyre tölti fel.
 • 9) a mindenkori gazdasági alpolgármester – mint az önkormányzat gazdaságpolitikájának alakításáért felelős vezető – a tevékenységéről háromhavonta részletes beszámolót köteles terjeszteni a Közgyűlés elé.
 • 10) a frakciószövetség belső szavazásainál csak a közgyűlés minősített többségével, azaz tizennégy szavazattal támogatott javaslatok számítsanak a frakciószövetség egésze által kötelezően támogatandó javaslatnak, egyéb esetben szabad mandátumú szavazás következik, ha az előterjesztő fenntartja a javaslatot a közgyűlésre.
 • 11) az önkormányzati képviselőket és a polgármesteri hivatal dolgozóit esetlegesen érintő összeférhetetlenségeket legkésőbb 2021. február 28-ig meg kell szüntetni!
 • 12) a képviselői munka felelős elvégzéséhez a polgármesteri hivatal biztosítsa a frakciók működésének feltételeit! A frakciók a kéréseiket 2021. január 31-ig juttassák el a jegyzőnek, hogy február 28-ig rendezhető legyen a frakciók infrastruktúrájának kialakítása.

Péterffy Attila a sajtónak elküldött közleményében a választási program betartását és egyeztetést ígért a pécsiek érdekében. 

Továbbra is számítok a városvezető frakciók valamennyi képviselőjének elkötelezett munkájára. Egyeztetni fogok velük, a tárgyalást azonban én nem a sajtó bevonásával óhajtom lefolytatni

– írta a polgármester. 

A Momentum a közösségi médiában nyilvánosságra hozta az összellenzéki követeléseket, pontosabban a koalíciós együttműködés alapfeltételeit fogalmazták meg Péterffy Attila polgármester felé. 

A választási győzelem óta eltelt tizenöt hónap alatt a 2010 előtti múltba forduló folyamatok indultak el Pécsett az önkormányzat működésében. Számos esetben jeleztük Péterffy Attila független polgármesternek, hogy letért az útról. Eddig viseltük el, hogy szép szóval, belső megbeszélésekkel nem megyünk semmire. Mi, e levél aláírói, tartjuk magunkat az eredeti vállalásainkhoz. Koalíciós működésünk alapfeltételeit itt olvashatja:

Tisztelt Pécsi Választópolgár! 2019. június 30-án hét szervezet írta alá azt a megállapodást, melyben azt vállaltuk,...

Közzétette: Sajgó György - Momentum – 2021. január 21., csütörtök