Vádat emeltek a rendőrségi helikoptert lámpafénnyel megzavaró férfi ellen

2021.01.22. 10:28

Vádat emeltek egy járőröző rendőrségi helikoptert lámpával megzavaró férfi ellen, tájékoztatta a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség pénteken az MTI-t.

A vádirat szerint a helikopter 2019 novemberében a magyar–ukrán határ mentén, Magosliget közelében végzett határellenőrzést, fedélzetén a két pilótával és három hivatásos állományú utassal. Az elsötétítve, a földtől 250 méteres magasságban repülő, házához közeledő légi jármű rotorhangjait meghallva a vádlott magához vette a vadászfegyverére szerelhető, zöld-fehér fényt kibocsátó lámpáját, és rávilágított a helikopter fülkéjére – áll a közleményben.


A férfi ezzel láthatóvá tette a légi járművet, amelyet a zöld fénnyel néhány másodpercen át követett. A pilóta a zavaró fény miatt megállásra kényszerült, nem folytathatta a határellenőrzést, a gépét egy helyben kellett tartania, ismertették. Ez a művelet az erős szélben és az alacsony magasság miatt fokozott figyelmet igényelt a pilótától – folytatták –, ezzel pedig a vádlott veszélyeztette a helikopterben ülők életét és testi épségét.

A Nyíregyházi Járási Ügyészség közlekedés biztonsága elleni bűntettel vádolja a férfit, és azt indítványozta, hogy a bíróság felfüggesztett börtönbüntetésre ítélje, kobozza el tőle a bűncselekményhez használt lámpát, valamint kötelezze csaknem 400 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére is.

Az eljárás a Fehérgyarmati Járásbíróságon folytatódik.