Nem kellett külön magyar engedély az AstraZeneca vakcinájához

2021.01.22. 12:47

Ideiglenes gyógyszer-alkalmazási engedélyt adott ki az orosz Szputnik V oltóanyagra a Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI), ezt azonban bő két hónapos értékelői munka, a gyártóhely megtekintése és a gyártóval történő aktív kommunikáció előzte meg.

Az intézet engedélyezte az AstraZeneca vakcina itthoni használatát is, így az Európai Unióban először Magyarország kezdheti el ezzel az oltóanyaggal az oltásokat. A brit hatóságok megvizsgálták a készítményt, amelyet biztonságosnak és hatékonynak ítéltek, így nem volt szükség további vizsgálatra. Ez a vizsgálat egyenértékű azzal, mintha az Európai Gyógyszerügynökség ellenőrizte volna az oltóanyagot, ezért nem kellett a magyar gyógyszerhatóságnak külön megvizsgálni a készítmény törzskönyvi dokumentációját.

Mindkét engedély hat hónapig érvényes, és további hat hónappal meghosszabbítható.

Szentiványi Mátyás, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatója a Magyar Hírlapnak beszélt az orosz vakcina engedélyezési eljárásáról. A szakember azt mondta, hogy az OGYÉI-ben nincs politika, csakis tudományos munka folyik. Leszögezte azt is, hogy bár az idő rövid volt, mégis alapos munkát végeztek. Azoknak, akik származási hely vagy politikai alapon ítélkeznek egy-egy oltásról, azt tudja mondani, hogy nem az a lényeg, honnét érkezik a vakcina, hanem az, hogy mit tud.

Beszélt arról is, hogy az engedélyezési folyamat legvégén még a Nemzeti Népegészségügyi Központban (NNK) dolgozó orvosok mondják ki a végszót. Az OGYÉI engedélye, mint fogalmazott, azt jelzi, hogy a dokumentáció megfelelő. Ha az NNK rábólint egy vakcinára, az még korántsem jelenti azt, hogy indul az oltási program, a központban ugyanis még mintát vesznek a gyártási tételekből, ami akár három hétig is eltarthat.

Orbán Viktor miniszterelnök arról beszélt a reggeli rádióinterjúban, egy olyan komoly ország, mint Magyarország, nem engedheti meg magának, hogy kilincselni kelljen a vakcinákért, mint ahogy korábban az is kiszolgáltatott helyzet volt, hogy portyázókat kellett kiküldeni a lélegeztetőgépekért.

A kormányfő szólt arról is, hogy Kína akkor fogja küldeni a vakcinákat, ha Magyarországon megkapja a vészhelyzeti használati engedélyt. Közben Szijjártó Péter bejelentette, hogy Magyarország kétmillió adag Szputnyik V vakcinát vásárolt Oroszországtól, amely egymillió ember beoltására lesz elegendő.  • Tippek
  • Lakáshitel