Szijjártó Péter: Magyarország nagy mennyiségű oltóanyagot vesz Oroszországtól

2021.01.22. 09:06 Módosítva: 2021.01.22. 09:54

Magyarország három ütemben nagy mennyiségű Szputnyik V vakcinát vásárol Oroszországtól. Az erről szóló megállapodást aláírták az éjszaka, a részleteiről és a pontos mennyiségről a nap folyamán adnak tájékoztatást – jelentette be pénteki moszkvai útján Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A koronavírus-járvány elleni védekezés alapfeltétele az oltás – fűzte hozzá.

A Rosszija Szevodnya orosz állami hírügynökség a bejelentésről szóló pénteki hírében azt írta, a Szputnyik fejlesztését fizető RDIF állami alap készen áll arra, hogy január és március között biztosítsa a szükséges vakcinamennyiség szállítását.  

A tárcavezető Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter társaságában beszélt erről. Mihail Murasko a közös sajtótájékoztatón emlékeztetett, hogy magyar szakemberek a héten a gyártás helyszínén és decemberben Magyarországon is megvizsgálták a Szputnyik V vakcinát, a moszkvai vezetés pedig az Egészségügyi Világszervezettel is együttműködik az engedélyeztetés érdekében.

Csütörtökön elsőként az Index írta meg, hogy a moszkvai úton tartózkodó tárcavezető valószínűleg egymillió adag orosz Szputnyik V vakcina szállításáról tehet bejelentést. Egy nappal korábban az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) és a Nemzeti Népegészségügyi Központ megadta a magyarországi vészhelyzeti használati engedélyt. 

A Szputnyik V egyelőre a harmadik kísérleti fázisban tart, Oroszországban már tömegesen oltanak be embereket vele. Magyarország az EU tagországai közül elsőként hagyta jóvá a használatát.

A külgazdasági és külügyminiszter a Facebookon nemrég arról is kitett egy posztot, hogy a vakcina megvan,

most jöhet a gázvásárlás.