Nem írta alá a Magyar Szakszervezeti Szövetség a minimálbérről szóló megállapodást

2021.01.22. 16:59

Nem írja alá a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) azt a minimálbér-megállapodást, amelyet az utóbbi időben készítettek elő – írja a Népszava.

A szövetség tagsága péntek délután szavazott arról, hogy aláírják-e a megállapodást, és a többségük végül elutasította ezt. Döntésüket azzal indokolták, hogy túl kevésnek tartják a tervezett emelést.

Ez az összeg éves szinten nem jelentene még 4 százalékos béremelést sem, csak 3,6 százalékot, hiszen a tárgyalások elhúzódása miatt csak februártól lépne életbe.

– indokolta a döntést a Népszavának Kordás László, a szövetség elnöke.

Elmondta továbbá, hogy a szövetség legalább 5 százalékos minimálbér-emelést szeretne elérni az idei évre vonatkozóan. Hozzátette: a Takarékbank elemzői az idei évre 8 százalékot is meghaladó átlagkereset-növekedést várnak, és ha a legkisebb bérek csak 3,6 százalékkal emelkednek, akkor még nagyobb lesz a dolgozók közti bérszakadék.

Kordás László arra is felhívta a figyelmet, hogy a minimálbérek esetében a kereset jelentős részét élelmiszerekre költik a dolgozók,

azok ára pedig a becslések szerint 7,2 százalékkal drágult a tavalyi évhez képest. 

A minimálbérről szóló egyeztetés novemberben kezdődött meg a munkáltatók és a szakszervezetek között.

A szakszervezetek kezdetben 10 százalékos növelést kértek, míg a munkáltatók képviselői úgy vágtak neki a tárgyalásnak, hogy az idén egyáltalán nem lesz lehetőség emelni a minimálbért.

Decemberre a szakszervezetek 5 százalékra csökkentették az elvárásukat, miközben a munkáltatók 3 százalékos növekedést már jóváhagytak volna. Ezen a ponton azonban megrekedtek a tárgyalások, emiatt a kormány – a szokásos gyakorlattal ellentétben – 2020 végén nem hirdette ki az idei minimálbér-növelés összegét, hanem a tárgyalások folytatását javasolta.

Legutóbb szerdán egyeztettek a tárgyaló felek, akkor abban maradtak, hogy a munkáltatók háromszázalékos ajánlata szerint az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) készít egy megállapodástervezetet.

Ennek értelmében február 1-től a minimálbér bruttó 167 400, a garantált bérminimum pedig 219 000 forintra nőne a jelenlegi 161 ezer, illetve 210 600 forintról.

A tervezetet a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán részt vevő három munkaadói és a három munkavállalói képviselet tagszervezetének kell véleményeznie. A munkáltatók, illetve a szakszervezeti képviseletek közül a Munkástanácsok Országos Szövetsége már korábban jelezték, hogy számukra elfogadható a javaslat. 

Kordás László emlékeztetett: nem ez az első eset, hogy a MASZSZ nem írja alá a minimálbér-megállapodást, mivel 2015-ben és 2018-ban sem tartották elfogadhatónak az akkori javaslatokat.

Ennek ellenére az akkori emelések életbe léptek, mivel a tárgyaló felek többsége támogatta azokat, így nem elképzelhetetlen, hogy idén is hasonló lesz a helyzet.