Kázmér
-1 °C
16 °C

Koronavírus: Több a fertőzött, kevesebben haltak meg

2021.01.23. 09:13 Módosítva: 2021.01.23. 09:26

1344 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid–19), ezzel 358 317 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma – olvasható a kormány koronavírus-tájékoztató oldalán. 

  • Elhunyt 93 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 11 904 főre emelkedett.
  • A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 239 880 fő, az aktív fertőzöttek száma 106 533 főre csökkent.
  • 3854 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 259-en vannak lélegeztetőgépen.
  • Eddig 143 184 fő kapott oltást, közülük 6944 fő már a második oltását is megkapta.

Az eddig beoltottak többsége egészségügyi dolgozó, emellett már tízezer idősotthonban lakó és dolgozó oltása is már megtörtént. 

Pénteken 1311 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, a beazonosított fertőzöttek száma 356 973 volt. 

Magyarország eddig 19,7 millió adag nyugati vakcinát kötött le több tíz milliárd forint értékben különböző gyártóknál (Pfizer–BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac), ezekből jelenleg csak a Pfizer- és a Moderna-vakcinák rendelkeznek az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyével.

A két gyártótól eddig összesen 165 ezer ember oltására elég vakcina érkezett Magyarországra (5 db Pfizer-szállítmány és 1 db Moderna-szállítmány).

Az oltási rendben elsők az egészségügyi dolgozók, a második körben az idősotthonok lakóinak és dolgozóinak oltása kezdődött meg. Eddig összesen 10 ezer idősotthonban lakót és dolgozót oltottak már be. Nagyon sok szociális intézmény még hátravan, az oltás ütemét itt is a rendelkezésre álló vakcina határozza meg.

A harmadik körben a védőoltásra jelentkezett 89 év felettiek következnek, akiket a háziorvosok vagy oltócsapatok fognak beoltani akár a saját otthonukban. Az oltási munkacsoport is folyamatosan dolgozik, követi az oltások menetét, a várható vakcinaszállítmányokat, és felkészült a tömeges oltásokra is, ha jön elég vakcina. Minden célcsoport időben értesülni fog a rá vonatkozó tudnivalókról.

A védőoltás ingyenes és önkéntes, így mindenképpen érdemes rá regisztrálni. A védőoltásra már több mint 1,7 millióan regisztráltak a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon.

55 százalékuk beoltatná magát 

Január elején már 10 százalékponttal nőtt a múlt év végéhez képest a magukat beoltatni kívánók aránya Magyarországon, erre a hétre a kutatás adatai további 10 százalékpontos növekményt mutatnak. Ez azt jelenti, hogy Magyarországon már több mint négymillióan nyitottak a vakcina beadatására – derül ki a Nézőpont Intézet Magyar Nemzet számára készített közvélemény-kutatásából.