Zoltán
-4 °C
9 °C

Nézőpont: A magyarok 55 százaléka tervezi, hogy beoltatja magát

K  AP20210121397
2021.01.23. 08:23 Módosítva: 2021.01.23. 08:24

Január elején már 10 százalékponttal nőtt a múlt év végéhez képest a magukat beoltatni kívánók aránya Magyarországon, erre a hétre a kutatás adatai további 10 százalékpontos növekményt mutatnak. Ez azt jelenti, hogy Magyarországon már több mint négymillióan nyitottak a vakcina beadatására – derül ki a Nézőpont Intézet Magyar Nemzet számára készített közvélemény-kutatásából.

A lap kutatási eredményeket ismertető cikkéből kiderül, hogy több tényező is közrejátszhatott abban, hogy az év elején másfélszeresére emelkedjen az oltási hajlandóság hazánkban.

  • Egyrészt már több mint százezer embert beoltottak Magyarországon, valamint a világon is több millió ember kapta meg a vakcinát komolyabb mellékhatások nélkül, ami az egyik méregfogát húzta ki az oltásellenesek érvelésének.
  • Másrészt egyre többen vállalják fel oltáspártiságukat egyes közéleti szereplők, véleményformálók közül is, ami biztosan közrejátszik a hajlandóság növekedésében.

A Nézőpont 2021-ben már közzétett egy kutatást a témában, ahogy a Századvég is. 

Biztonságos a vakcina

Nem kell a vakcinától tartani, örülni kell, hogy a tudomány ilyen gyorsan  elő tudott állni az oltóanyaggal, ezzel élni kell – jelentette ki Ádám Veronika, a Magyar Tudományos Akadémia Orvosi Tudományok Osztályának elnöke a legfrissebb Facebook-videójában. Hozzátette, vakcinák amúgy is vannak, és együtt élünk velük, például a vakcina állította meg a himlőt vagy éppen a kanyarót, és ezek a betegségek már csak ott vannak jelen, ahol megtagadják az oltóany ag beadását.

Pénteken a Kossuth rádióban Orbán Viktor beszélt arról is, hogy a korlátozó intézkedések mindaddig maradnak, amíg tömegesen nem kezdik oltani az embereket. A kormányfő a rádióinterjúban azt hangsúlyozta, hogy csak akkor lesz „új időszámítás”, és akkor lehet visszatérni a normális élethez, ha már senki nem lesz életveszélyben, ez pedig attól függ, mennyi vakcina érkezik.

Közben Szijjártó Péter Moszkvában bejelentette, hogy Magyarország három ütemben nagy mennyiséget vásárol az orosz Szputnyik V vakcinából. Konkrétumokat a tárcavezető egyelőre nem árult el.