Lujza
-2 °C
13 °C

OGYÉI: Nem tapasztaltak nem várt mellékhatást az orosz vakcinánál

2021.01.24. 07:22

Előbb-utóbb az európai színtéren is megjelenik a Szputnyik V vakcina, a német kancellár is támogatásáról biztosítja – jelentette ki az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója az M1 szombat esti műsorában.

Szentiványi Mátyás a  magyar engedélyeztetési folyamatról elmondta, az OGYÉI feladata a vakcina dokumentációjának átvizsgálása, kiértékelése, magát az oltóanyagot a Nemzeti Népegészségügyi Központ vizsgálja laboratóriumban, és mindkettő szükséges az engedélyeztetéshez.

Hozzátette, munkatársaik többször jártak Oroszországban áttekinteni a gyártási folyamatokat, és maga is kiutazott Moszkvába Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel, ahol találkozott az orosz szakemberekkel. A tárcavezető pénteki moszkvai útján tett bejelentést arról, hogy Magyarország egymillió ember beoltására elegendő oltóanyagot vásárol az oroszoktól. 

A Népszava azt írta, hogy magyarokon még nem tesztelték az orosz vakcinát, az OGYÉI főigazgatója azonban úgy tudja, eddig mintegy egymillió embert oltottak be, akik egy applikációban feljegyezhetik a mellékhatásokat is, de eddig még nem tapasztaltak nem várt mellékhatást.

Szentiványi Mátyás kiemelte, az orosz oltóanyag egy adenovírus-vektorvakcina, mint a brit AstraZeneca által gyártott oltás, és hatékonysága szintén 90 százalék felett van. Kitért a kínai vakcina magyarországi vizsgálatára is, ennek az oltóanyagnak a dokumentációját később kezdték vizsgálni, így az engedélyezés is későbbre várható.