Leonóra, Inez
-4 °C
6 °C

Támogatás már van, lombkoronaösvény még nem a balatonboglári természetvédelmi területen

2021.01.24. 14:51

Balatonboglár fideszes vezetésű önkormányzata 383 millió forintnyi állami támogatást kapott tavaly a várdombi magasösvény fejlesztésére, de egyelőre nem tud nekikezdeni a beruházásnak. A bíróság ugyanis kimondta, hogy előzetes környezeti hatásvizsgálat nélkül nem lehet lombkoronaösvényt építeni a természetvédelmi területen – tudta meg a 24.hu.

A Magyar Természetvédők Szövetsége megkeresésére az EMLA Egyesület támadta meg bíróságon a beruházást. A 24.hu-nak Kiss Csaba, az egyesület ügyvédje elmondta:

a Pécsi Törvényszék jogerős döntésével visszadobták a labdát az önkormányzatnak, amelynek ezután szakértőkkel kell megvizsgáltatnia a környezeti hatásokat.

A Somogy Megyei Kormányhivatal tavaly nyáron engedélyezte a lombkoronasétánynak és a kiegészítő elemeinek építését a védett területen. A hírportál szerint a Balaton-felvidéki Nemzeti Park egyik munkatársa kezdett magánakcióba, és ő értesítette a Magyar Természetvédők Szövetségét.

A tervek szerint az acélszerkezetes lombkoronasétány 15 darab tartóoszlopból állna, 240 méter hosszan húzódna, és 1,4 méter széles lenne, két végén fel- és lejáró lépcsőkkel.

A hírportál a kormányhivatal határozatára hivatkozva azt is írta: az oszlopok alapozása 8-10 méter mély, és maximum 30 centiméter átmérőjű, 50 centiméter vastag vasalt fejlemezzel összefogva.

Az állami szervek megállapították,

a beruházással a természeti terület jellege és használata is megváltozik, de olyan előírásokat tett, amelyek betartásával „elkerülhetőek”, illetve „mérsékelhetőek” lennének a használatból fakadó környezeti hatások.

A 24.hu arra is kitért, hogy az önkormányzat engedélyezési tervében az áll: a vázlattervet előzetesen egyeztették a Kaposvári Járási Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály Természetvédelmi Osztályával, és később helyszíni bejárást tartottak egy természetvédelmi szakügyintézővel, valamint a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársával. Az elhangzott javaslatok bekerültek a végleges tervbe.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.