Kornélia
-1 °C
15 °C

Az ellenzék vakcinabeszerzést vizsgáló bizottság felállítását javasolja

2021.01.25. 10:07 Módosítva: 2021.01.25. 15:47

Az ellenzéki együttműködés pártjai (Jobbik, Demokratikus Koalíció, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd) közös közleményben jelentették be: parlamenti frakcióik kezdeményezik, hogy az Országgyűlés a gazdasági válság és a járvány kezelését, valamint a vakcinabeszerzéseket ellenőrző vizsgálóbizottságokat hozzon létre.

Az ellenzéki pártok szerint a kormány „rendkívül későn és rosszul reagált” mind a járvány, mind a nyomában kialakult gazdasági válság által előidézett kihívásokra, illetve a koronavírus megjelenése óta „rengeteg olyan hibás döntést hozott”, amelyeknek a mai napig „súlyos következményei vannak”.

Azt is kifogásolják, hogy

  • „a kormány többszörösen cserben hagyta a magyar vállalkozásokat és a magyar munkavállalókat”,
  • a „tömegek nem jutnak hozzá a megfelelő támogatásokhoz és egészségügyi ellátásokhoz, miközben a Fidesz sokkal több pénzt juttat állami propagandára, konzultációs levelekre, plakátkampányra, baráti cégek támogatására, mint a magyar munkavállalók és családjaik megmentésére”,
  • az Orbán-kormány „bizonytalanságban tartja a lakosságot azzal, hogy a részletes oltási terv helyett csak egy elnagyolt prioritási listának nevezhető kivonatot hozott nyilvánosságra”,
  • a kínai vakcina beszerzéséről úgy döntött, hogy annak fejlesztője nem is kezdeményezte az oltóanyag engedélyeztetését az Európai Gyógyszerügynökségnél.

A pártok ez utóbbihoz hozzáteszik: a kínai vakcinával kapcsolatban a lakosság részéről „olyan nagy fokú bizalmatlanság alakult ki”, ami indokolttá teszi, hogy a vakcinabeszerzéseket szakértők bevonásával egy önálló parlamenti bizottság is vizsgálja.

Az ellenzék három parlamenti bizottságot felállítását javasolja:

  • a gazdasági válság kezelésére,
  • a járvány elleni védekezésre
  • és a vakcinabeszerzésekre vonatkozó kormányzati döntések vizsgálatára.

„Úgy gondoljuk, hogy a vizsgálóbizottságok munkája hozzájárulhat a jövőbeli kihívások sikeresebb kezeléséhez, amellyel több ember életét és megélhetését lehet megmenteni” – zárul a hatpárti közlemény. 

Kocsis Máté három feltételt nevezett meg

A  Fidesz parlamenti képviselőcsoportjának frakcióvezetője az ellenzéki javaslatokra reagálva a közösségi oldalán azt írta:

Ennél álságosabb húzást még tőlük is nehéz elképzelni.

Kocsis Máté szerint közel egy éve „folyamatosan támadják” a járvány elleni védekezést,

sértegetik az egészségügyi dolgozókat, nem szavazták meg a szükséges döntéseket, és kamuvideókat készítettek, hogy félelmet és bizonytalanságot okozzanak. Most meg arcátlanul parlamenti bizottságot akarnak létrehozni.

A frakcióvezető három feltételt nevezett meg, amelyeknek teljesülniük kéne a vizsgálóbizottságok felállításához:

  1. „Hozzák meg végre azt a döntést, hogy leveszik a kamuvideós Korózs Lajost az egészségüggyel foglalkozó bizottság éléről!”
  2. „Fejezzék be az egészségügyi dolgozók és a járványügyi hatóságok elleni támadásokat, a védekezésben részt vevők lejáratását, feljelentgetését, sértegetését! Mindezek helyett inkább támogassák a munkájukat!”
  3. „A vakcinabeszerzés megbukott az unióban, ezért kezdeményezzenek Gyurcsányék Brüsszelben vizsgálóbizottságot! Azért nincs a mai napig elegendő oltóanyag a tömeges oltáshoz az uniós országokban, mert a brüsszeli bürokrácia képtelen volt megszervezni a beszerzést! Január végéig Magyarország is mindössze 153 ezer ember számára kap vakcinát az EU-tól, ami nevetséges. Ennyire voltak képesek a kontinens vezetői.”

Kocsis Máté szerint elsősorban ezek azok a problémák, amiket ki kell vizsgálni, csak ezután hiszik el az ellenzéki összefogásnak, hogy fontos nekik a járvány kezelése. „Ha viszont nem teszik meg a fenti lépéseket, akkor minden ötletük csak politikai blöff” – tette hozzá.