Kázmér
-1 °C
16 °C

Jakab Ferenc: Rá fog menni ez az évünk a koronavírus-járványra

2021.01.25. 07:08

Ha tudományos tények és publikációk alátámasztják egy vakcina hatásosságát, akkor nincs olyan vakcina, amivel ne oltathatnánk be magunkat – mondta el Jakab Ferenc virológusprofesszor, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Kutatócsoportjának vezetője az ATV Heti Napló című műsorában. Bár van különbség az első, második és harmadik generációs vakcinák között, a legnagyobb baj így is mindig az, ha elkapjuk a koronavírust.

  • Az első generációs vakcinák főleg inaktivált vírust tartalmaznak, amelyekben van hordozóanyag.
  • A második generációs vakcinákban nincs vírus, csak egy darab fehérje, amely hordozóanyagot tartalmaz.
  • A harmadik generációs vakcinák már csak a vírusnak egy fehérjét kódoló örökítőanyagát tartalmazzák. Ez az, amely vírusfehérjét termel az emberi szervezetben, és erre születik egy immunválasz, hordozóanyagok viszont nincsenek benne.

Ami a kínai vakcinákat illeti – magyarázta Jakab Ferenc –, a távol-keleti országban rengeteg fejlesztési projekt fut,  a Sinopharm nevű cég két vakcinafejlesztési programot futtatott, az egyik „nagyon nem vált be”, a másik viszont elérte a 75–80 százalékos hatásfokot. A virológus szerint nem kell megijedni attól, hogy  első generációs vakcináról van szó.

Jakab Ferenc beszélt arról is, hogy a koronavírus-járvány miatt hozott korlátozó intézkedések feloldására csak akkor lehet számítani, ha nő a beoltottak száma.

Rá fog menni az évünk

– válaszolta arra a kérdésre, hogy mikor lehet vége a koronavírus-járványnak, és – fűzte hozzá – attól függetlenül, hogy elkezdődött az oltási kampány, senki nem dobhatja el a maszkot, nem áll vissza minden a régi rendbe. Ha olyasvalaki kapja el a vírust, akit már beoltottak, nagy esélye van arra, hogy tünetmentesen vészeli át a fertőzést, és nagy esélye van arra is, hogy senkinek nem adja tovább a kórt.