A Honvédkórház egy napon belül több mint tízezer embert is be tud oltani

2021.01.26. 10:58

A Honvédkórházban készen állnak rá, hogy egy nap alatt hatvan oltóponton akár tízezernél is több embert oltsanak be – mondta az Inforádiónak Wikonkál Norbert, az MH Egészségügyi Központ főigazgatója.

A december 29-én megjelent kormányrendelet szerint a fővárosban a Baleseti Központ, az Uzsoki utcai és a Károlyi Sándor Kórház, Kistarcsán a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház, valamint a váci Jávorszky Ödön Városi Kórház került a Honvédkórházhoz. Így Wikonkál Norbert személy szerint több mint 4600 ágyas kórházegyüttes egységes gazdálkodásáért, humánpolitikájáért, ellátásáért felel.

Jelentős civil és katonai egészségügyi fejlesztések kezdődtek az MH Egészségügyi Központban, amelynek a koronavírus-járványban is helyt kell állnia. A Honvédkórházban készen állnak arra, hogy egy nap alatt hatvan oltóponton akár tízezernél is több embert oltsanak be

– mondta az igazgató, hozzátéve, hogy kiemelt sürgősségi ellátómunkájuk miatt utolsók között kapcsolódtak be az aktív koronavírus-ellátásba. A legmagasabb betegszám november 23-án volt, akkor 207 fertőzöttet kezeltek, jelenleg száznál kevesebb koronavírusos beteg van náluk. Wikonkál Norbert elmondta: szeretné, ha már idén megtörténne a Róbert Károly körútnál található telephelyükön az új kórházszárny alapkőletétele, amely otthonául szolgálna a Podmaniczky úti intézménynek, amit ezáltal nem kellene felújítani.

Egy vadonatúj sürgősségi ellátóhelyet tervezünk megvalósítani, miután a jelenlegi kubatúra napi körülbelül 60 fő sürgősségi ellátásra van tervezve. Azonban a megfelelő képalkotó-diagnosztikai és műtői háttérrel meg tudnánk felelni a napi akár kétszáz fős betegbeáramlásnak is, hiszen Budapesten nincs még egy olyan intézmény, amely olyan trauma- és idegsebészeti háttérrel, valamint stroke- és infarktusellátással bír, mint a Honvédkórház, lefedve az egészségügy széles spektrumát

– mondta az igazgató. Arról is beszélt, hogy intézményük alapfeladata a hon- és rendvédelmi, valamint vasútegészségügyi ellátás, így a kórháznak készen kell állnia, hogy ha szükséges, katonai ellátóegységgé alakuljon át.

Így idén megkezdjük az úgynevezett ROLE 2, vagyis a harctéri sérülések azonnali és emelt szintű elsősegélynyújtás-képességének a kialakítását, hiszen az ország a NATO szerepvállalása miatt külföldön is jelen van. Tehát a ROLE 2 alatt egy harctérre kitelepülő, magas felkészültségű, szinte kórházi infrastruktúrával rendelkező szervet kell elképzelni, amiben az egészségügyi ellátást nyújtó szakdolgozók, ápolók és orvosok tréningen esnek át, hogy a nem hagyományos ellátásba is bevethetők legyenek

– emelte ki a főigazgató, felidézve, hogy ennek nagyon konkrét haszna volt a karácsony előtti, Újpesten történt késelés alkalmával, amikor a megsérült rendőr az ilyen jártassággal bíró kollégáknak köszönhette az életét.