2024. július 14. 21:00
Spanyolország
Anglia

Müller Cecília: Még nincs itt az ideje az enyhítésnek

2021.01.26. 11:59

Lassan halad a védőoltások beadása, világszerte és Magyarországon is. Elmondhatjuk, hogy a járványügyi adataink az utóbbi két hétben kedvezően alakulnak. Ahogyan érkezik a vakcina, a hatóságok úgy hajtják végre az oltások beadását – mondta az országos tisztifőorvos az operatív törzs keddi tájékoztatóján. Müller Cecília beszámolt róla, hogy eddig 165 ezer ember beoltására elegendő oltóanyag érkezett Magyarországra, öt Pfizer- és egy Moderna-szállítmányból.

Ma szállították hazánkba a legújabbat

– ismertette a tisztifőorvos. Hozzátette: vasárnap újabb Moderna-szállítmányt várunk, ami további kilencezer ember beoltását teszi majd lehetővé.

Arra törekszünk, hogy minél több oltóanyag érkezzen Magyarországra, hiszen csak így győzhetjük le a koronavírus-járványt. Lassan véget érhet az egészségügyi dolgozók beoltatása, hiszen mások is várnak vakcinára. Persze, vannak olyanok is, akik eddig valamilyen oknál fogva kimaradtak, de őket is be fogjuk oltani

– húzta alá a tisztifőorvos. 

Még csak nyolcvan szociális intézményben sikerült beoltani a bentlakókat és dolgozókat, ha ők sorra kerültek, akkor az otthon tartózkodó idősek, 89 év felettiek következnek. Az oltási sorrendben értelemszerűen őket kell előrevenni. Müller Cecília azt is említette, hogy a négy elsőként kiválasztott idősotthonban csütörtökön már a második oltásokat adják be.

Továbbra is magas az elhunytak szám, már több mint 12 ezer halálos áldozata van itthon a járványnak, ezért még nem lehet enyhíteni az óvintézkedéseken – mutatott rá Müller Cecília.

dfdfsfsd

Keddre 459 újabb embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést (Covid–19), ezzel 360 877 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 89, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 12 113 főre emelkedett. Kórházban 3815 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 263-an vannak lélegeztetőgépen.

Eddig 149 676 fő kapott oltást, közülük 12 639 fő már a második oltását is megkapta.

A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt hétfőn 153-szor intézkedtek a rendőrök 

– mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese, Kiss Róbert. 

Közölte: 127 emberrel szemben azért volt szükség rendőri fellépésre, mert tízezer lakosúnál nagyobb településeken megszegte a maszkviselésre vonatkozó önkormányzati rendeletet. Közülük 40 embert figyelmeztettek, 36-an kaptak helyszíni bírságot, 51-et feljelentettek. Szabálytalan maszkviselés miatt tömegközlekedési eszközökön és várakozóhelyein hét, üzletekben, bevásárlóközpontok területén 19 ember ellen intézkedtek hétfőn. 

Az alezredes hozzátette: a védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet szeptember 21-ei hatályba lépése óta 21 521-szer intézkedtek maszkviselési szabályok megszegése miatt.