Kis balatoni korrupció, Laposa Bencének maga felé hajlik a keze

2021.01.27. 08:04

2020-ban Laposa Bence állítólag egy titkos találkozóra hívta Balatonfüredre azokat, akiket a Balatoni Kör elnökeként érdemesnek tartott a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) támogatására. Ő egyúttal az MTÜ tanácsadója is. A megbeszélésen a résztvevők minden szükséges okiratot megkaptak, ami az állami pénzek megpályázásához szükséges volt. A füredi találkozón Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezetője is ott volt, aki állítólag csak ismertette a kormányzati döntéseket, ám a 24.hu szerint ennél többről volt szó: a vendéglátósok komoly segítséget kaptak a pénz megszerzéséhez.

A támogatások kiosztásáról, úgy tűnik, Laposa Bence dönthetett. Korábban adott egy listát az MTÜ-nek, amelyen a támogatandó vállalkozások neve szerepelt. Laposa pedig két érdekeltségével is a legnagyobb,

71,5 millió forintos támogatást nyerte el.

Ez több olyan vendéglátósnál is kiverte a biztosítékot, akik például nem tudtak a füredi titkos találkozóról, és emiatt lemaradtak a támogatásról. 

A Laposa Bence által vezetett érdekvédelmi szervezetben akkora feszültséget okozott a pénzosztás, hogy a badacsonyi borász felajánlotta lemondását a Balatoni Kör éléről. A balatoni vendéglátós azt írta közleményben, hogy elnökség ügyvivőként folytatja tovább a munkáját, a következő közgyűlésig, amelyet a legkorábbi időpontban megtartanak, amint a járványhelyzet jogilag lehetővé teszi.

A 24.hu megemlíti, hogy Laposa Bence 2015-ben lett a Balatoni Kör elnöke, 2018-ban pedig Orbán Viktor miniszterelnöktől és Guller Zoltántól, a turisztikai ügynökség vezérigazgatójától vehette át a Pro Turismo díjat a balatoni turizmus megerősítéséért végzett munkájáért. 2019 óta különböző turisztikai beruházásokra, fejlesztésre összesen 631 millió forint forintot kapott az államtól.  • Tippek
  • Lakáshitel