Testkamerákat tesztel a BKK

2021.01.27. 17:32

A BKK ellenőrei csütörtöktől kezdve három nemzetközi gyártó testkameráit tesztelik – írja az MTI. A tesztet harminc napig, az 1-es, a 4-es és a 6-os villamoson, valamint a kisföldalattin fogják végezni. 

A testkamera visszakövethetővé teszi a BKK ellenőri intézkedéseinek szakszerűségét. A felvételek – anonimizálásuk után –

megelőzési, elemzési és oktatási célra is felhasználhatók lesznek.

Hozzátették továbbá, hogy a kamerák a munkatársaikat ért sértések nyomon követésében is segíthetnek. Az elmúlt években több olyan eset is napvilágra került, amelyben a közösségi közlekedést igénybe vevő ügyfelek és a BKK jegyellenőrei között kialakult nézeteltérés okát utólag nehéz volt rekonstruálni.

Az ilyen helyzeteket is egyértelműbbé teszi, ha a testkamera által készített felvétel objektív bizonyítékkal szolgál a panaszok utólagos kivizsgálásához – emelték ki. 

A BKK szerint a fővárosban évente 30–50 alkalommal éri támadás az ellenőrzést végző munkatársakat.

Megemlítették, hogy a legutóbbi ilyen eset hétfő délután történt, amikor három ellenőrt bántalmaztak munkavégzésük közben az 1-es villamos vonalán. Mindhárman megsérültek, a történtekkel kapcsolatban a rendőrség jelenleg is intézkedik.

A BKK arra számít, hogy az ilyen és hasonló szituációk száma csökken a testkamerák alkalmazásával, hiszen – mint írták  pusztán a képfelvétel készítésére történő figyelemfelhívásnak, illetve akár csak az eszköz látványának alapvetően visszatartó ereje van.