Kevés a rendőr, több mint háromezren hiányoznak az állományból

2021.01.28. 20:12

Újévkor 3161 fő hiányzott a rendőri állományból az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) adatai szerint, amiről a Népszavát tájékoztatták. A lap azt követően kereste fel az ORFK-t, hogy arról értesült, a létszámhiány ellenére nem szívesen veszik vissza a parancsnokok az állományba azokat, aki egyszer már otthagyták, különösen ha kiderül, hogy az illető külföldön dolgozott a magyar rendőri fizetés többszöröséért.

Az ORFK szerint tavaly 45 olyan eset történt, amikor korábban leszerelt rendőrt vettek vissza a hivatásos állományba. A létszámgondok annak ellenére növekedtek, hogy egy tavalyi, először április 5-én rögzített kormányrendelet szerint a veszélyhelyzet miatt senki nem szerelhet le. A második hullám alatt december 9-én ismét hatályba lépett a szigorú rendelkezés, és jelenleg is érvényben van.

A szakszervezetek nehezményezik, hogy a rendvédelemben gyakorlatilag megszűnt az érdekegyeztetés. Korábban a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (BRDSZ), néhány napja pedig a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) fordult Balogh János országos főkapitányhoz és Pintér Sándor belügyminiszterhez, aki azonban reagálásra sem méltatta ezeket a megkereséseket.

Az érdekvédők szerint a legnagyobb gond, hogy idén még szóba sem került, számíthatnak-e bármiféle béremelésre a hivatásos állomány tagjai. Ráadásul a tervek szerint idén sem nő sem a hosszú ideje változatlanul négyezer forintos bankkártya-hozzájárulás, sem a 200 ezer forintos cafetéria-keret.

A szakszervezetek az illetményalap és az éjszakai pótlék megemelését, továbbá a tavalyi tízszázalékos kiegészítés alapbérbe emelését is szeretnék elérni.