Már kapható az otthoni koronavírus-gyorsteszt

2021.01.28. 21:28

A héten került a magyarországi patikák és gyógyászati segédeszközöket árusító üzletek polcaira a Biosynes Covid-gyorsteszt, ami jelenleg az egyedüli otthoni használatra engedélyezett gyorsteszt – mondta az InfoRádiónak a teszt kizárólagos hazai forgalmazójának ügyvezetője, Pipei Szilvia.

unnamed-min

A Biosynex Autotest Covid–19-teszt arra jó, hogy megmutatja, a szervezet találkozott-e már a koronavírus kórokozójával és vannak-e ellene antitestjei. Az oltást kapottak ellenőrizhetik, hogy kialakult-e már a védettségük. Az eszköz egy csepp ujjbegyvérből tíz perc alatt kimutatja, hogy az illető átesett-e a betegségen.

Miután a gyorsteszt nem magát fertőzést mutatja ki, hanem az immunrendszer válaszát az új típusú koronavírus támadására, arra nem alkalmas, hogy az épp kezdődő fertőzést jelezze, vagyis a tünetek jelentkezésétől számított ötödik-hatodik naptól képes eredményt produkálni.

A megvásárolható tesztcsomag minden, a vizsgálat elvégzéséhez szükséges eszközt tartalmaz, így egy tesztkazettát is, amire a vércseppet, valamint a reagenst kell juttatni. 

Ugyanakkor nem minősül hatósági tesztnek, kizárólag saját magunk megnyugtatására szolgál.