Karácsony Gergely: fizesse ki a bértámogatást a vendéglátósoknak a kormány

2021.01.29. 16:22

Teljes szektorok kerültek a megsemmisülés szélére – írta a főpolgármester Facebook-oldalán. Karácsony Gergely szerint nemcsak életeket kell a járvánnyal szemben megmenteni, hanem a zárás, a korlátozások következményeivel szemben is. A politikus azt írja, hogy az Orbán-kormánynak nem csak ígérgetnie kellene a bértámogatást, hanem ki kellene azt fizetnie időben. A városvezető azt tanácsolja, hogy szélesítsék a megsegítendők körét és növeljék a segítség mértékét is. 

Egyre több vendéglátós adott már hangot nem tetszésének. A napokban tömeges nyitást terveztek február 1-jére. Eddig 133 vendéglátóhelyről jelezték, hogy a korlátozások ellenére kinyitnak. A vendéglátósok vállalják az önkényes nyitás következményeit, mert a kényszerszünet a szakadék szélére sodorta őket.

A kormány csütörtökön meghosszabbította a védelmi intézkedéseket, így az eddig érvényben levő korlátozások maradnak március 1-jéig. Az operatív törzs türelmet kér a vendéglátósoktól, akik pedig a novemberre beígért bértámogatásukat hiányolják.

Karácsony Gergely szerint a vendéglátás, a kultúra területén dolgozók kilátástalan helyzete közös ügy kellene, hogy legyen. 

A semmibe hullott egzisztenciák, a holnaptól való szorongás megnyomorított életekhez vezetnek. Megszámlálhatatlanhoz

– fogalmazott. Szerinte a kormánynak, ha arra van pénze, hogy a haveroknak naponta tíz és százmilliárdokat röptesse, akkor arra is van, hogy kifizesse a vendéglátósoknak ígért bértámogatást. Úgy véli, a gazdaságvédelemre szánt pénzek háromnegyedét olyan célokra költötték, amelyeknek semmi közük a magyar gazdaság és a dolgozók védelméhez.

Karácsony Gergely
Karácsony Gergely
Fotó: Nagy Szabolcs / Index

Karácsony Gergely hozzátette: a kivéreztetett, meggyötört önkormányzatok az utolsó erejükből is igyekeznek segíteni például a vendéglátósoknak, ingyenes teraszengedélyekkel, kedvezményes bérleti díjakkal, de szerinte a városok, a települések lehetőségeiből nem lehet megmenteni szektorokat, egzisztenciák százezreit.