Müller Cecília bejelentette: megvan az engedély a Sinopharm kínai vakcinájára

2021.01.29. 12:06

Jelentősen nőni fog azok száma, akik fel tudják venni az első vagy akár a második védőoltásukat – jelentette be Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján.

A tiszti főorvos ismertette a napi adatokat, és kiemelte, hogy óriási lépés történik az oltakozás folyamatában. Mint mondta, most még az idősotthonokban, aztán pedig az otthon élő idősek körében zajlik majd az oltás. Müller Cecília kiemelte: 

csakis a védőoltás jelent kiutat a járványból. 

Elmondta, hogy az aktív fertőzöttek száma százezer alá csökkent, a gyógyultak száma pedig folyamatosan növekszik. A tiszti főorvos részletezte a Moderna vakcinájának működését, amely, mint mondta, egy kis csomagban juttatja a vírus elölt örökítőanyagát a szervezetbe. Hangsúlyozta, hogy többféle technológiájú vakcina van, s úgy tűnik, hogy mindegyik hatásos a koronavírus elleni küzdelemben. Müller Cecília bejelentette:

az OGYÉI kiadta az engedélyt a Sinopharm kínai vakcinájára.

A tiszti főorvos elmondta, az egészségügyi dolgozók már megkapták a vakcinát, védettek a koronavírus ellen, így már mindenki bevonható a járvány elleni küzdelem utolsó fázisába. Kiemelte továbbá, hogy az oltakozásnak köszönhetően az elhunytak napi száma is érdemben csökkenhet, így továbbra is mindenkit arra biztat, hogy igényelje a vakcinát. Emlékeztetett, hogy az első oltást követően már elkezd termelődni az ellenanyag, de teljes védettséget csak két oltás nyújt.

Aki megbetegszik, nem oltható be, minden esetben megvárjuk a gyógyulás idejét, és a második oltást ezután lehet megkapni. Egy kicsit csúszik ilyenkor a második oltás beadási ideje, de a védettség ekkor is kialakul. Ha ilyen van, azt jelezni kell az oltópontnak, háziorvosnak, hogy az illető helyére mást behívhassanak

– kérte Müller Cecília. A tiszti főorvos újságírói kérdésre elmondta: a Nemzeti Népegészségügyi Központ vizsgálja az orosz vakcinát, a kilenc paraméterből hetet megvizsgáltak, ezek mindegyikének kedvező volt az eredménye. Reményei szerint a vizsgálatok a jövő hét végéig befejeződnek.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese ismertette, hogy csütörtökön

  • maszkviselés hiánya miatt 107 embert igazoltattak,
  • kijárási tilalom vagy csoportosulás tilalmának megszegése miatt 280 rendőri intézkedés történt,
  • 7854 házi karantént ellenőrzött a rendőrség,
  • 2629 újabb karantént rendeltek el,
  • mobilos applikáción keresztül 1688 ember ellenőrizhető jelenleg.