Hamarosan megszólal Orbán Viktor

2021.01.29. 06:27

Hamarosan megszólal Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A szokásos, 07:30-kor kezdődő miniszterelnöki interjúban a hét legfontosabb eseményeiről számol be a miniszterelnök, így a vakcina beszerzésről, a járványügyi korlátozásokról, az ukrán–magyar helyzetről, és vélhetően a koronavírus napi adatait is ismerteti majd.

A koronavírus-járvány miatt tavaly novemberben vezetett be szigorú korlátozásokat a magyar kormány, amelyek azóta is érvényben vannak. Ezek írják elő többek között:

  • az este 8 és reggel 5 óra közötti kijárási tilalmat,
  • a maszkviselésre vonatkozó szabályozást (az önkormányzatok lehetőséget kaptak annak szabályozására, hogy a hozzájuk tartozó közterületeken előírják-e a maszkviselési kötelezettséget),
  • a közterületi csoportosulások, gyülekezések tilalmát,
  • az egyes üzletekre, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekre vonatkozó nyitvatartási és tartózkodási tilalmat.

Az ország teljes népességéhez képest viszonylag kevés embert sikerült eddig beoltani. Orbán Viktor múlt héten, a Kossuth rádiónak adott interjújában azt mondta, hogy a jelenlegi helyzetben még nem jöhetnek szóba a lazítások. Ugyanezt az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján Müller Cecília is hangsúlyozta

Az egy héttel ezelőtti interjúban a miniszterelnök kiemelte: aznap reggel az operatív törzs ülésén arról is szó esett, hogy be lehet-e oltani az érettségizőket és tanáraikat, hogy esetleg visszatérhessenek az iskolába, és felkészülhessenek ott a vizsgákra. Elmondta továbbá, hogy a kormány dolgozik azon is, hogy legyen valamilyen igazolvány, amely arról szól, hogy akik már beoltották magukat, vagy átestek a fertőzésen, azok nagyobb szabadságot kapjanak.