Már van, aki megkapta bamlanivimabot Budapesten, és nem tapasztalt mellékhatást

2021.01.30. 10:51

Elkezdték a koronavírus elleni bamlanivimab nevű gyógyszer alkalmazását a Dél-pesti Centrumkórházban. Pénteken elsőként egy 44 éves, túlsúlyos, magas vérnyomásban szenvedő nő kapta meg a gyógyszert, akinél semmilyen mellékhatást nem észleltek. A pácienst egy óra megfigyelés után hazaengedték.

A gyógyszer ambuláns ellátás keretében, infúzió formájában alkalmazható. Olyan magas rizikóval rendelkező, enyhe vagy középsúlyos koronavírus-fertőzötteknek lehet beadni, akik a betegség korai stádiumában vannak és nagy a valószínűsége annak, hogy náluk a fertőzés súlyos formában fog lezajlani – írta az MTI a kórház közleménye alapján.

Az emberi erőforrások minisztere azt mondta, ez egy molekuláris technikával készült monoklonális antitest, amit ha alkalmaz valaki, akkor el tudja kerülni a kórházba kerülést, és 75 százalékban enyhe lesz a kórlefolyása.

Eddig valamivel több mint 6200 darab ampullát hoztak Magyarországra belőle, utána ezer, később pedig további adagok is érkezhetnek.

A közleményben emlékeztettek, Kásler Miklós kezdeményezésére az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) 2020. december 12-én Európában elsőként engedélyezte a Lilly bamlanivimab nevű készítményének vészhelyzeti, ideiglenes alkalmazását, az operatív törzs pedig a beszerzését.