Súlyosbították a nőket zsaroló nőgyógyász büntetését

2021.01.30. 13:08

A szabadságvesztés tartamát, a felfüggesztésének próbaidejét és a pénzbüntetését is súlyosította a hálapénzt kérő budapesti nőgyógyász ügyében a Fővárosi Ítélőtábla.

A bíróság a nőgyógyászt három évre eltiltotta az orvosi foglalkozás gyakorlásától 

– közölte a másodfokon eljáró hatóság.

A 74 éves férfi egy budapesti egészségügyi intézményben dolgozott. 2014 és 2017 között öt páciensétől kért pénzt, és egyes esetekben kapott is. Az ítélőtábla közleménye szerint a férfi nyugdíjba vonulását követően megbízási szerződéssel dolgozott szülész-nőgyógyász szakorvos munkakörben. Fekvőbeteg-ellátásban és műtétekben működött közre, hétvégéken és munkaszüneti napokon jellemzően ügyeletvezetőként tevékenykedett, vezetői feladatokat nem látott el. A betegeket nem magánrendelés keretében, hanem a társadalombiztosítás által finanszírozott egészségügyi ellátás keretében látta el.

Egy nő a szülése után, amelyet a férfi ügyeletes szakorvosként vezetett le, saját elhatározásából 30 ezer forintot adott át. Az orvos az összeget kevesellte, közölte, hogy a tarifája 100 ezer forint, majd egy későbbi vizit során kérte a fennmaradó összeget.

Amikor a nő 20 ezer forintot adott az orvosnak, azzal, hogy nem tud több pénzt adni, a férfi közölte: úgy gondolkozzon, hogy a varratait ő fogja kiszedni, és a zárójelentést is ő fogja megírni.

  • Egy másik nőtől, akin terhességmegszakítást végzett, az elvégzett műtétért pénz kért arra hivatkozással, hogy a műtőben kiskassza működik, és a résztvevőknek pénzt kell adniuk.
  • Egy harmadik nőtől a kórházban működő szokásokra és a kórházban működő kiskasszára hivatkozva kért 100 ezer forintot.
  • Egy további szülő nőtől a műtő bérleti díjára, a személyzet díjazására és a saját tarifájára hivatkozással kért pénzt. Ő az orvos felszólítására 60 ezer forintot adott át a vádlottnak, aki azt átvette, azonban az átadott összeget kevesellte és 150-160 ezer forintot kért.
  • Az ötödik nőtől a sürgősségi császármetszésért több alkalommal anyagi ellenszolgáltatás megfizetését kérte a műtő bérleti díjára és saját munkadíjára hivatkozva. A nő ezt elhárította, ennek ellenére a vádlott közölte, hogy varratszedéskor 160 ezer forintot vár tőle.

Az orvost üzletszerűen elkövetett vesztegetés miatt az elsőfokon eljáró Fővárosi Törvényszék 2020. szeptember 23-án bűnösnek mondta ki. Büntetésül 1 év 6 hónap börtönre ítélték, 4 év próbaidőre felfüggesztve. Emellett 1 millió forint pénzbüntetést is kapott.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész a vádlott terhére súlyosításért fellebbezett.

Másodfokon a szabadságvesztésének tartamát 2 évre növelték, ahogy a próbaidejét is 5 évre. Ezen felül 3 millió forint bírsággal sújtották. Az ítélet jogerős.  • Hírek
  • Lakáshitel