Vasszigorral sújt le az Orbán-kormány a lázadó vendéglátósokra

2021.01.30. 08:10

Szigorúbb büntetésre számíthatnak a vendéglátósok, ha megszegik a korlátozó intézkedéseket, és ennek ellenére az elviteles nyitvatartáson túl helyben fogyasztásra is kinyitnak – ez derül ki a szombat éjjel megjelent Magyar Közlöny legfrissebb számából. 

Ha valaki helyben fogyasztásra kinyitná az üzletét, és erről a rendőrség tudomást szerez, az üzletet hat hónapra ideiglenesen bezáratja. Ha az üzemeltető ennek ellenére újra kinyit, egy évre záratják be. Ráadásul mindkét esetben ugyanarra az időtartamra a teljes vendéglátói tevékenységtől is eltiltják, más cégei sem foglalkozhatnak vendéglátással fél vagy egy évig.

Eddig százezer forinttól egymillió forintig terjedő bírság kiszabására volt lehetőség, valamint 1 naptól legfeljebb 1 évig tartó ideiglenes bezáratásra.

Tovább szigorította az Orbán-kormány azt is, hogy a kötelezettségszegés megállapítása és a büntetés kiszabása után a vendéglátóegység vezetője vagy az éttermet működtető cég tagja személyesen vagy más cég tagjaként nem végezhet vendéglátói tevékenységet. Ha a tiltás ellenére ezt mégis megteszi, és a rendőrség erről értesül, akkor

az üzemeltetőt egymilliótól ötmillió forintig terjedő bírságra büntethetik.

A veszélyhelyzet ideje alatt egyes gazdaságvédelmi intézkedésekről szóló kormányrendeleteket is módosított a kabinet, ami azt jelenti, hogy a bértámogatási intézkedések is tovább fennmaradnak. A vendéglátósok 90 százaléka azonban még mindig nem kapta meg a novemberre ígért bértámogatást.

Időközben egyre több vendéglátós adott már hangot nem tetszésének. A napokban tömeges nyitást terveztek február 1-jére. Eddig 133 vendéglátóhelyről jelezték, hogy a korlátozások ellenére kinyitnak. A vendéglátósok vállalják az önkényes nyitás következményeit, mert a kényszerszünet a szakadék szélére sodorta őket.

Pénteken írt arról az Index, hogy a népszerű véleményvezér, Tibi atya azonban nem február elején, hanem tavasszal lázadna, de megérti azokat a vendéglátósokat, akik nem bírtak tovább tétlenül várni az újabb befizetetlen számlák miatt. Szerinte Orbán Viktor engedje a nyitást, vagy fizessen. 

Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón azt mondta, hogy megérti a vendéglátósok helyzetét, mégis türelmet kér tőlük. A Miniszterelnökséget vezető miniszter ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy a lazításokat a vendéglátóhelyekre vonatkozó korlátozások enyhítésével kezdik majd. 

A korlátozó intézkedéseket egyébként az Orbán-kormány március 1-ig hosszabbította meg, és nem is tervezi visszavonni azokat, amíg nem csökken jelentős mértékben a fertőzöttek száma, vagy nincs annyi vakcina, hogy tömegesen oltsák a lakosságot.