A járvány megnövelte a korrupciós kockázatokat

2021.02.01. 10:45

Az elmúlt tíz év egyik legnagyobb eredménye, hogy az Állami Számvevőszék értékelte az összes magyarországi önkormányzat és hivatalaik korrupció elleni védettségét, és minden polgármestert tanácsadó levéllel támogatott.

Ez nem vicc, maga Domokos László tette közzé az ÁSZ honlapján. A szervezet elnöke hozzátette:

A jelenlegi nehéz helyzetben biztató, hogy az önkormányzatok integritási kontrolljai a járvány okozta megnövekedett korrupciós kockázatok mellett is javultak.

A nyakatekert fogalmazásból annyi kihámozható, hogy a koronavírus megnövelte a korrupciós kockázatokat, de az önkormányzatok keze tiszta maradt, vagy legalábbis nem piszkolódott be annyira, mint korábban. 

A múlt pénteken nyilvánosságra hozott összesen 21 jelentésben 

az ÁSZ első alkalommal értékelte, illetve le is osztályozta a 3197 önkormányzat és az 1284 önkormányzati hivatal korrupció elleni védettségét.

Az ÁSZ a Covid–19 világjárvány időszakában nyújtott támogatást a szabályok betartásához, ami megalapozza, illetve elősegíti az önkormányzatok hatékony feladatellátását.

Domokos László a honlapon úgy fogalmazott:

Bízom abban, hogy ezzel a tudással és szemlélettel elindítottuk az önkormányzati vezetőket azon az úton, hogy ezek alapján már a 2021. évre is meg tudják tenni az előrelépéseket, amelyek hozzájárulnak a szabályos működéshez.

A számvevőszéki vezető összességében eredményesnek tartja az ÁSZ tanácsadó tevékenységét, mivel a figyelmeztetett önkormányzatok 84,1 százaléka kijavította a nehezményezett problémát.