Csak nyáron oldják fel a korlátozásokat a magyarok nagy része szerint

2021.02.01. 13:25

A nyáron érhetnek véget a járványügyi korlátozások, ezt tartja valószínűnek a magyarok relatív többsége (41 százalék) – derült ki egy közvélemény-kutatásból, amelyet a Publicus Intézet készített a Népszava megbízásából.

E szerint a magyarok 22 százaléka tavasszal számít a korlátozások feloldására, 15 százalék az őszre teszi a járványhelyzet végét, 11 százalék pedig csak jövő télre, szóval nagyjából egy év múlva számít lazításra.

A lap összevetette ezt a tavaly májusi adatsorral is, ekkor a lakosság 68 százaléka a tavalyi nyárra, nyár végére várta a lazítást, és csupán 9 százalék vélte úgy, hogy egy évnél is tovább lehetnek érvényben a járványügyi intézkedések.

A felmérés szerint még a Fidesz–KDNP híveinek többsége sem ért egyet az oltáshoz szükséges regisztrációval, ők úgy látják, hogy a háziorvosok bevonásával elegendő lenne regisztrálni a már beoltottakat. Sokan egyébként azt gondolják, hogy a kormány a regisztrációval adatokat akar gyűjteni, ugyanis az eredmények szerint erősen megoszlik a lakosság véleménye arról, hogy a kormány milyen célra használja az előzetes regisztrációt. 43 százalék úgy látja, hogy az állampolgárokról gyűjt adatokat a kormány, míg 50 százalék szerint a regisztrációnak nincs ilyen célja.

Markáns ellenzéki-kormánypárti szembenállás rajzolódik ki a számokból. Míg a fideszesek 79 százaléka szerint nem adatgyűjtésről van szó, az ellenzékiek 69 százaléka ilyen szándékot sejt a vakcinaregisztráció mögött.